Počela utrka za Kiklopa


Sa(n)jam knjige u Istri, utemeljitelj knjižne nagrade Kiklop i Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop pozivaju i ove godine zainteresirane nakladnike da prijave svoja najbolja izdanja, najistaknutije autore i urednike u 12 kategorija.

Prijave za nagradu Kiklop traju od 15. do 25. listopada 2014., a odvijaju se isključivo popunjavanjem obrazaca na www.sanjamknjige.hr.

Kiklop 2014. dodjeljuje se za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. listopada 2013. do 30. rujna 2014. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Kategorije koje prema rezultatima glasovanja stručnog biračkog tijela u dva kruga dodjeljuje Utemeljitelj nagrade: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga i znanstveno-popularna knjiga godine, znanstvena knjiga godine, knjiga godine za djecu i mladež, prijevod godine i oblikovanje knjige godine.

Za Kiklopa se mogu natjecati samo prva izdanja objavljena u RH u izbornoj godini koju određuje utemeljitelj u javnom pozivu. Kategorije koje dodjeljuje Utemeljitelj na prijedlog Upravnog odbora su nagrada za životno djelo i nakladnik godine. Nagradu za životno djelo i za nakladnika godine mogu predložiti svi građani, institucije i tvrtke registrirane u RH uz obrazloženje. Tu nagradu može dobiti pisac, prevoditelj, ilustrator, dizajner, urednik, tiskar ili bilo koja osoba koja je u svom dosadašnjem radu posebno i stalno djelovala na promicanju nakladništva, autorstva i knjige kao takve.

Nagrada se može, ali i ne mora dodjeljivati svake godine. Nakladnici prijavljuju autore i izdanja ispunjavanjem obrasca za prijavu po kategoriji, dostupnog na stranicama Sajma (www.sanjamknjige.hr) od 15. listopada. U slučaju suizdanja, naslov prijavljuje jedan od nakladnika, a u slučaju da više nakladnika prijavi identična izdanja, Upravni odbor će prihvatiti samo ono koje je prijavio izvorni nakladnik. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter