Pocela sniženja u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u Trstu i cijeloj regiji Friuli-Venezia Giulia pocinje sezona zimskih sniženja: nedjelja je dobar dan za shopping-putovanje do Trsta, iako vremenske prilike nisu najbolje. U nedjelju grad kao da spava, a ipak svi ducani rade, sva su vrata širom otvorena za kupce, narocito one s one (ove) strane granice.

Njih ima sve manje i sad tršcanski trgovci kukaju i placu za onim starim, dobrim vremenima kada su Jugovici kupovali sve i svašta. Sniženja kvalitetnih proizvoda ima puno jer je gomila robe ostala u skladištu neprodana: kaputi, zimske cipele, hlace, majice…

Postotak sniženja krece se od dvadeset do pedeset posto, a ima i onih koji nude i sniženja do sedamdeset posto, ali treba paziti jer je kvaliteta te robe uglavnom upitna. A sniženja traju sve do ožujka.

Talijanska udruga trgovaca izracunala je da ce talijanski potrošaci tijekom sniženja potrošiti oko 6,1 milijardu eura, milijun manje nego lani. Svaka ce obitelj potrošiti oko 400 eura, a pojedinacna potrošnja, prema procjeni trgovaca, iznosit ce 174 eura.

Udruge potrošaca raspolažu nekim drugim brojkama i procjenama pa su izracunale da ce svaki Talijan prosjecno potrošiti 130 eura, kao rezultat krize koja je duboko zahvatila talijansko društvo.

Inace, pocetak i kraj sezone popusta razlikuje se od regije do regije pa je primjerice u Venetu sve pocelo 2. sijecnja, kao i u Lombardiji. U Firenci sniženja pocinju 7., a u regiji Trentino Alto Adige (alpska regija koja je tradicionalno omiljeno odredište istarskih i rijeckih skijaša) 9. sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter