Počela sniženja u trgovinama odjećom i obućom

Trgovci su počeli sa sniženjima, a rasprodaje će još pričekati (N. LAZAREVIĆ)
Trgovci su počeli sa sniženjima, a rasprodaje će još pričekati (N. LAZAREVIĆ)

Je li to zbog sve lošije platežne moći građana ili zbog turista koji su najbrojniji u ovo doba godine, no iz godine u godinu sniženja ljetne kolekcije odjeće i obuće počinju sve ranije. Pulski trgovci već nekoliko dana unatrag mame kupce u svoje trgovine istaknutim sniženjima koja se kreću i do 70 posto - iako je to u većini trgovina ipak još na svega 30 posto - a nije rijetkost da se reklamiraju i razne akcije poput već isprobanog recepta "2+1 gratis".

Očito je da potreba za sniženjima postoji, kako kod trgovaca, tako i kod kupaca, pa je nastao ugodan spoj.

Međutim, kao u svakoj priči postoje dvije strane medalje, a to je da kolekcija koja se nudi na sniženjima, barem ova u Puli, ne bi ni smjela koštati više. Krpice koje su snižene teško mogu zadovoljiti minimum kvalitete, a one koje barem donekle izgledaju da se neće raspasti nakon dva pranja, koštaju puno.

Nešto je bolja situacija u trgovinama koje prodaju renomirane marke odjeće i obuće, no ondje je pak problem visoka cijena robe koja ni na sniženjima mnogima nije prihvatljiva. Mnogi se stoga odlučuju na kupnju preko granice jer usprkos potrošenom gorivu, svejedno se isplati.

- Opravdanje trgovaca da se svi "dobri komadi" na sniženjima odmah prodaju, više ne drži vodu jer takvih komada u većini trgovina ni nema. Svaka čast izuzecima, no u našem gradu je gotovo nemoguće pronaći kvalitetan komad odjeće po prihvatljivoj, sniženoj cijeni, komentar je djevojke koju smo zatekli u jednoj od pulskih trgovina.

S druge stane pak, ima i onih koji su zadovoljni ponudom. S punim vrećicama u rukama, gurajući se među policama na kojoj je bila izložena roba "sve po 29,99 kuna", druga djevojka s kojom smo razgovarali veli nam da je zadovoljna ponudom i sniženjima te da joj je problem samo što ne zna što izabrati od silnog šarenila.

A šarenila zaista ima puno i cijene nisu loše. Majice se prodaju već od 30 kuna, haljine već od 60 kuna, košulje su oko 40, sandale raznih boja i uzoraka već od 100 kuna.

Kako bilo, ljetna sniženja donose za svakog ponešto i isplativo je. Još kad zaživi Zakon o zaštiti potrošača, stvari će biti još jasnije i povoljnije za kupce budući da zasad još uvijek ima "muljanja" s cijenama i popriličnog nereda.

Zakon se trebao početi primjenjivati od 1. srpnja, no primjena je na koncu odgođena do početka iduće godine. Njime su predviđena sezonska sniženja u tri godišnja termina. Sniženja će tako moći trajati najdulje 60 dana te mogu početi između 27. prosinca i 10. siječnja, kao i između 1. i 15. travnja, odnosno 10. i 25. kolovoza. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter