Pocela sniženja - kupaca nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovoga je tjedna vecina trgovina svoje izloge ukrasila natpisima o prigodnim blagdanskim sniženjima koja se, u vecini trgovina, krecu od 30 do 50 posto. Pa ipak, za našeg jucerašnjeg obilaska trgovina u centru grada gužva nije bilo. Kako su nam rekle prodavacice, tjedan nakon Božica i prije Nove godine i inace nije najbolji za trgovinu - vecina se kupaca istrošila, a vec ih cekaju novi troškovi za docek, pa mnogi dobro kalkuliraju planirajuci kune koje im ostanu, i ako im ostanu, potrošiti u sijecnju. Tada, naime, pocinju sezonska sniženja koja su veca nego ova sada.

Prošlogodišnja kolekcija na 50 posto

Kako doznajemo od voditeljice Benettonovog objekta u Flanatickoj ulici Vere Ereiz, sniženja su pocela pocetkom tjedna, odnosno u utorak. Trideset posto snižena je kolekcija jesen-zima dok je cak 50 posto snižena prošlogodišnja kolekcija, primjerice zimske jakne, hlace, džemperi...

- Interes kupaca je dosta dobar, vidi se da su ljudi cekali sniženja, navela nam je Ereiz uz rijeci da na kraju godine rade usporedbe pa još ne zna je li prodaja na sniženjima ove godina bolja ili lošija nego lani.

Inace, kako napominje, najviše se kupuju pamucne majice, kape i šalovi, kao prigodni pokloni, no kupuju se i skuplje stvari na kojima se sniženja najviše i osjete. Tako, primjerice, zimska jakna ili cizme koje su prije bile 815 kuna sada koštaju 571 kunu ili tocno 244 kune manje, što nije zanemariv iznos.

Da kupci novac cuvaju za veca sniženja, potvrdila nam je i voditeljica butika "Le mode" Ingrid Petrovic uz rijeci da popusti kod njih traju vec gotovo dva tjedna, a sniženja se krecu od 30 do 50 posto, na sve artikle osim novogodišnjih haljina.

- Jakne, piumini, koji su bili 699 sada su primjerice 489 kuna, a kaputi su s 499 sniženi na 340 kuna, navela nam je Petrovic uz rijeci da velikih gužvi još nema, no kupci sporadicno dolaze u grupama te kupuju vecinom zimske jakne, kapute ili pak prigodne sitnice za "pod bor".

U sijecnju rasprodaje

Manje su, osim odjece, i cijene obuce, i to vecinom 30 posto. U ducanu Shoe-bee-do X sniženja su, doznajemo od prodavacice Snježane Filiplic, pocela prije dva tjedna, a krecu se od 30 do 50 posto, ovisno o artiklima. Vecih gužva, smatra, bit ce pocetkom sijecnja kada sniženja budu još veca te u vecini trgovina pocnu rasprodaje. Vec pocetkom veljace, naime, stižu nove, proljetne kolekcije pa se trgovci tada rješavaju zaliha.

Nešto vece gužve jucer su bile u trgovini X nation, a gdje su artikli sa sniženim cijenama samo taj dan bili za još 20 posto povoljniji.

Zakljucujemo da vecini Puljana, zbog opce besparice, ponudena sniženja još uvijek nisu dovoljno atraktivna. S druge stane, kako nam je priznala jedna djevojka, kupuje se ne zato što je nešto sniženo vec zato što se neke stvari naprosto moraju kupiti. Stoga se i odlucila jaknu kupiti jucer 30 posto povoljnije, kalkulirajuci da se ne isplati cekati veca, sijecanjska sniženja, jer bi na kraju mogla ostati bez nje.(Piše Borka PETROVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter