Pocela sezona viroza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaskom jeseni zapocela je sezona prehlada tj. infekcija gornjih dišnih puteva, koje su ucestalije u ovo doba godine zbog dolaska hladnoce i vlažnog vremena pogodnih za širenje virusa, dok virus gripe, kao i svake godine, treba ocekivati tek u prosincu.

Viroze se, istice ravnatelj Infektivne klinike "Fran Mihaljevic" prof. Ilija Kuzman, javljaju tijekom cijele godine, ali najcešce u jesen i zimu, kada mnogim ljudima pada imunitet, no najcešce pogadaju djecu.

Postoji oko 250 razlicitih sojeva virusa koji izazivaju uobicajene simptome - kihanje, kašljanje, curenje nosa, grlobolju te povišenu temperaturu, koje je najbolje preležati kod kuce.

Lijecnici medutim ponavljaju kako se viroze ne lijece antibioticima, koji se koriste samo kod bakterijskih upala, a u slucaju da viroza potraje ili se simptomi pojacaju, pomoc treba potražiti kod svog obiteljskog lijecnika.

Sezona gripe ocekuje se, kao i svake godine, u prosincu ili sijecnju, a polovicom studenog trebalo bi zapoceti redovito cijepljenje, za što ce i ove godine biti osigurano više od 600.000 doza cjepiva za najugroženije skupine - kronicne bolesnike, starije osobe i zdravstvene djelatnika.


Podijeli: Facebook Twiter