Počela sezona grijanja, provjerite dimnjake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom jučerašnjeg dana, na području Policijske uprave istarske, evidentirana su dva požara dimnjaka. Oko 17.15 sati, u mjestu Juricani kod Umaga, došlo je do zapaljenja čađi u dimnjaku u ugostiteljskom objektu, u vlasništvu 61-godišnjaka, pri čemu nije nastala nikakva materijalna šteta. Vlasnik će policiji dostaviti potvrdu o čišćenju dimnjaka.

Drugi požar dogodio se oko 20 sati, u mjestu Sveti Martin na području Buzeta, uslijed neodržavanja dimovodnog kanala, došlo je do zapaljenja nakupljene čađi i smole u dimnjaku u kući, u vlasništvu 77-godišnjaka, pri čemu nije nastala materijalna šteta. Protiv vlasnika radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, slijedi obavijest nadležnom inspektoratu.

Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Što se tiče dimnjaka, redoviti pregled potrebno je obaviti barem jednom godišnje, također od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Također savjetujemo slijedeće: ne palite krute energente u kućištima za gorivo, prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari), očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,

plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali, ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin.

Obavezno pozovite dimnjačara: ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'',   kada se u prostoriji glatke površine orošavaju – vlaže (moguće je da se radi o povratu dimnih plinova), ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, takav problem može biti povezan s dimnjakom,       ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter