Pocela sezona crnih udovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocela je sezona crnih udovica, naime taj je pauk proteklog tjedna uocen na Velom Vrhu, a nedavno je došlo do uboda tog vrlo otrovnog pauka na podrucju Zadra.

Kako nam je rekao voditelj službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nediljko Landeka, osim u Puli, ove sezone i drugdje u Istri ima pojava crne udovice u urbanim sredinama pa je jedan slucaj zabilježen i na Poreštini.

Postoje naselja koja su svake godine pogodena pojavnošcu crne udovice, istice Landeka dodajuci da odrasli primjerci pogibaju tijekom zime.

- Odrasli paukovi rijetko kad prežive zimu, preživljavaju jedino u južnom, toplijem dijelu Europe. Crne udovice su "pasivni lovci", ostaju u radijusu kretanja u blizini svog staništa i cekaju zalutale skakavce ili kornjaše. Ako su na staništu s puno hrane, brzo stasaju, obicno u lipnju.

Ženke su duge 18 milimetara, crne boje, obicno s crvenim mrljama, s dugim nogama i velikim okruglim zatkom, dok su mužjaci rjedi, vitkiji i manji. Sad je vrijeme parenja, potom ženka ubija mužjaka i nastavlja život bez njega do kraja sezone, naveo je.

Staništa crne udovice u Istri su Bale, Kanfanar, Rovinjsko Selo, podrucje uz Istarski ipsilon, rt Kamenjak, Valdebek, Pomer, Valtura i Valtursko polje, Galižana, ali i Labinština te podrucje Plomina.

Istaknuo je da i mediji pridonose senzibilizaciji ljudi jer u Istri zbog fotografija objavljenih u medijima mnogi znaju kako izgleda crna udovica iako postoji i vrlo slican pauk, takozvana "lažna udovica".

- Na rubovima naselja Valdebek i Štinjan ima manje staništa crnih udovica jer se okucnice dobro održavaju. Treba naglasiti da crna udovica nije agresivna, nikad ne napada, a do uboda dolazi kod nagnjecenja pauka ili kod pranja trave pa ih u tim slucajevima zapravo provociramo. U Istri je bilo više uboda kad se rucno prikupljala pšenica. Pauk mora ispružiti bodlje i probiti kožu, a ubada samo ženka pauka, kaže Landeka.

Ako dode do uboda, treba otici na Hitnu medicinsku pomoc. Napomenuo je da ubod crne udovice cesto nalikuje na ubod trna, ali nakon deset do 60 minuta pocinju jaki bolovi, što je znak da se proširio otrov pa se treba što prije javiti lijecniku. Istaknuo je da seruma ima dovoljno u Zavodu za javno zdravstvo i domovima zdravlja.

No, svaki ubod crne udovice ne mora biti otrovan. Kod nekoliko slucajeva u Istri tijekom posljednjih deset godina do uboda je došlo slucajno, naveo je, primjerice, kod obuvanja cipela u kojima je bio pauk ili pri branju trave.


Podijeli: Facebook Twiter