Pocela sezona atlantskih uragana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U SAD-u je službeno zapocela sezona atlantskih uragana, za koju prognosticari kažu da ce vjerojatno biti iznad prosjeka. Projekt tropske meteorologije Sveucilišta Colorado predvida cak pet velikih uragana koji bi se mogli stvoriti iznad Atlantskog oceana. Projekt ukupno predvida devet uragana te 16 tropskih oluja, izvijestio je CNN.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) u izgledima za sezonu predvida 12 do 18 tropskih oluja, šest do 10 uragana, te tri do šest velikih uragana.

Uragani su svrstani u kategorije od 1 do 5, po Saffir-Simpsonovoj skali uraganskih vjetrova, prema intenzitetu oluje. Tropske oluje su klasificirane kao kategorija 1 uragana s brzinom vjetra od 62 do 120 km/h. Skala ide do kategorije 5, uz stalni vjetar brzine vece od 250 km/h.

"To može biti iznadprosjecna sezona", rekla je Jane Lubchenco, morski ekolog NOAA. "Sjedinjene Države su bile sretne prošle godine. Vjetrovi su vecinu sezonskih tropskih oluja i uragana odgurali daleko od naše obale", rekla je Lubchenco. "Medutim, ne možemo racunati na srecu ove sezone. Moramo biti spremni, pogotovo s ovim lošim izgledima".

NOAA je objasnila da je kljucni faktor zbog kojeg se ocekuje natprosjecna sezona uragana topla voda Atlantika. Temperatura morske površine u podrucjima gdje ce se oluje vjerojatno formirati, viša je za 2 stupnja celzijusa od prosjecne temperature.

Atlantska sezona uragana pocinje 1. lipnja a završava 30. studenoga.


Podijeli: Facebook Twiter