Počela sanacija ruševine nad Pazinskom jamom

Arheolog Siniša Pamić u kući Rapicio
Arheolog Siniša Pamić u kući Rapicio

Nakon, slobodno se može reći, desetljeća iščekivanja, napokon su počeli radovi na sanaciji kuće Rapicio nad liticom pazinske jame. Arheolog Siniša Pamić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda sa suradnicima čisti teren kako bio se došlo do suterena, a nakon toga predstoji mu snimanje stanja, zapravo izrada tlocrta zgrade.

Međutim, Pamić upozorava da neće u potpunosti moći snimiti tlocrt jer se dio objekta nalazi na privatnim parcelama više vlasnika, a uvidom u katastar doznao je da neki od njih žive u Italiji, SAD-u i Australiji. Stoga će se očistiti istražiti i nacrtati samo onaj dio kuće Rapicio koji se nalazi na gradskom zemljištu.

- Do sada je razina tla spuštena za oko dva metra, a osim smeća ništa se značajnije među materijalom nije pronašlo, čak ni zanimljivije oblikovani građevinski elementi, kaže Pamić.

Emina Svilar, Viša stručna suradnica za kulturu Grada Pazina dodaje da je ovo tek prva faza radova koja obuhvaća čišćenje objekta i snimak tlocrta kako bi se nakon toga moglo početi s konzervacijom zgrade.

- Za radove koji se upravo odvijaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske osiguralo je 50 tisuća kuna, a Grad Pazin je projekt konzervacije kuće Rapicio kandidirao za županijska i državna sredstva, kaže Svilar.

Ruševna kuća nad bezdanom pazinske jame prozvana je po njenim negdašnjim vlasnicima, tršćanskoj obitelji Rapicio koja je u Pazin doselila u 16. stoljeću, a dala je nekoliko uglednika i svećenika. Zgrada je teško stradala tijekom njemačkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, a nakon rata nastavila se urušavati. Od kuće su do naših dana ostali samo zidovi južnog pročelja s više prozora, niša i puškarnicama.

Uspije li Grad Pazin osigurati sredstva i konzervirati ovu zgradu na atraktivnom položaju njome će zacijelo oplemeniti najstariji dio grada, ali i stvoriti nov prostor koji se može iskoristiti za razne društvene namjene. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter