Počela sanacija klizišta u Juričićima

Sanacija bi trebala biti dovršena do sredine rujna
Sanacija bi trebala biti dovršena do sredine rujna

Uvođenjem izvođača u posao danas je započela sanacija klizišta u Jurčićima uz županijsku cestu Buzet - Svi Sveti, koja bi, nadaju se u Buzetu, trebala biti dovršena do sredine rujna kada se na toj dionici održava jedna od najvećih i najznačajnijih hrvatskih automobilističkih manifestacija - 32 izdanje europskog prvenstva brdskih autoutrka "Buzetski dani".

Prema prvim procjenama, sanacija klizišta "teška" je oko tri milijuna kuna. Investitor je Županijska uprava za ceste koja je milijun kuna osigurala iz interventnih, a ostalo iz vanjskih sredstava. Radove izvode Istarske ceste Pula, projekt je izrađen na Građevinskom fakultetu u Rijeci, a glavni projektant je stručnjak geotehnike prof. dr. sc. Željko Arbanas

Gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo početkom sanacije klizišta Juričići, jer, rekao je, sada je jasno da bez obzira na tijek odvijanja radova, održavanje brdske autoutrke u svom punom profilu ceste, čak ni na tom dijelu, ne bi trebalo doći u pitanje.

- Rok izvođenja svih radova je 90 dana, što je objektivno realan rok, ali mi se nadamo da bi, ako vremenski uvjeti budu dozvoljavali i ako ne bude nekih nepredviđenih situacija s pilotima i nosivošću tla, to moglo biti gotovo ranije. Nastojat ćemo učiniti sve da klizište bude sanirano do početka utrke, izjavila je pomoćnica ravnatelja ŽUC-a Biserka Griparić.

Čvrstih jamstava međutim nema jer, s obzirom na to da je riječ o klizištu, tijekom radova može kliznuti još jedna ploha, što bi produžilo rokove i poskupilo investiciju. Sanacijskim zahvatom predviđena je izgradnja zida dugog 71 metar temeljenog na pilotima. Iznad pilota ide naglavna greda i na to 630 kubika gabiona četiri metara visine iza čega ide kameni nasip.

U sklopu investicije obnovit će se stotinjak metara ceste koja će se asfaltirati eruptivnim kamenim materijalom, skupljim od vapnenca. Postavit će se prometna signalizacija te zaštitna odbojna ograda.

Do klizanja terena na dionici županijske ceste Buzet - Svi Sveti, između naselja Most i Juričići, došlo je krajem studenog prošle godine kada su obilne kiše podlokale cestu te je na potezu od pedesetak metara dužine kliznuo dio nasipa nizbrdo prema rijeci Mirni. Postavljena je signalizacija, a promet se proteklih osam mjeseci odvijao jednom trakom, naizmjenično. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter