Pocela sadnja pomidora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sadnja industrijske rajcice na Umaštini pocela je prije nekoliko dana, prvi put tako rano, rekao je predsjednik umaške udruge proizvodaca industrijske rajcice Pomidor Dario Makovac koji je posadio pola hektara blizu Savudrije, a napravio je i malu stanku jer sadnice moraju narasti još dva-tri centimetra.

- Lani smo posadili 2,2 milijuna sadnica, a ove ce ih godine biti za milijun više. Zbog ogranicenog kapaciteta Podravkina pogona za preradu rajcica u Umagu, morali smo poceti prije sadnju, a sve s ciljem da berba duže traje - umjesto dosadašnjih 35, nadamo se produžetku na 45 efektivnih dana prerade.

Berba ce poceti ranije, a završiti kasnije nego inace. Celnik Pomidora kaže da su namjerno rane sorte narucili od domaceg proizvodaca, jer u slucaju vremenskih neprilika sadnice mogu ostati još dan-dva u plasteniku, dok Talijani isporucuju tocno na dogovoren dan, bez obzira na sve okolnosti.

Ove ce godine rajcicom biti zasadeno ukupno 160 hektara, i to uglavnom na Umaštini, dok ce cetvero pulskih poljoprivrednika zajedno imati 16 hektara pod tom kulturom. Podravka nije promijenila otkupnu cijenu od 80 lipa po kilogramu.

Makovac je dodao da i ove godine ocekuju subvencije za sadnice od Grada Umaga i Istarske županije, koje ce biti skromnije nego zadnje dvije godine zbog opce financijske situacije. Dogodine ne planiraju posaditi više od 3,2 milijuna sadnica, jer Podravkin pogon ne može preraditi više od 8.000 tona, koliko se ocekuje da ce biti ukupno pomidora od svih proizvodaca zajedno. Lani su nabrali oko 4.500 tona.


Podijeli: Facebook Twiter