Počela rekonstrukcija prometnice od Dajle do Antenala

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Počela je rekonstrukcija državne ceste D-75 na dionici od Dajle do Novigrada, u dužini od tri kilometra. Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije ovog prometnog pravca državnog značaja koji područjem Grada Novigrada-Cittanova prolazi dionicom od Dajle do Antenala, a sve u okviru opsežne rekonstrukcije državne prometnice D-75 od Savudrije do Limskog kanala.

Rekonstrukcija D-75 na području Grada Novigrada-Cittanova izvodit će se u dvije faze. U prvoj fazi radovi će se odvijati na potezu od Dajle do kružnog toka na ulazu u naselje Šaini, a u drugoj fazi u nastavku do Stancije Roželo. Radovi će obuhvatiti sanaciju i proširenje kolnika na 7,3 metra širine, uz dogradnju biciklističke staze sa zelenim međupojasom. Ukupna investicija procijenjena je na 40-ak milijuna kuna, a u cijelosti će se financirati sredstvima Hrvatskih cesta. Prva faza rekonstrukcije ovog prometnog pravca natječajem je povjerena varaždinskom poduzeću Colas-Hrvatska d.d. Ovom zahtjevnom i opsežnom investicijom na kvalitetan način riješit će se infrastruktura na prometnici državnog značaja, te će se postići značajno veća sigurnost u prometu na dosad kritičnom prometnom pravcu, na kojem je nažalost bilo i ljudskih žrtava.

Za sudionike u prometu važna je informacija da će tijekom odvijanja radova na rekonstrukciji prometnice na snazi biti privremena regulacija prometa. U prvoj fazi radovi će se odvijati van trupa ceste odnosno same prometnice, što će trajati do 15. rujna, te u to vrijeme neće biti potrebe za posebnom regulacijom prometa. Nakon toga radovi će se izvoditi i na samoj prometnici, uz regulaciju semaforima, dok će od 21. rujna cesta gotovo u cijelosti biti zatvorena za promet. Tranzitni promet će se preusmjeriti na obilazni pravac preko Karigadora i Fjorina, dok će se načinom izvođenja i dinamikom radova izvođač maksimalno nastojati prilagoditi potrebama lokalnog stanovništva, što znači da će se domicilnom stanovništvu omogućiti prometovanje u okvirima sigurnosnih uvjeta i trenutnih potreba gradilišta. Ova faza zatvaranja prometnice trajat će do samog završetka radova, koji je planiran za 22. prosinca ove godine. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter