Počela rekonstrukcija i izgradnja 11 vodoopskrbnih objekta

Početak radova u Afrićima (Snimio Mirjan RIMANIĆ)
Početak radova u Afrićima (Snimio Mirjan RIMANIĆ)

U mjestu Afrići nedaleko od Paza, na području općine Cerovlje započela je realizacija velikog projekta pod nazivom "Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbnog područja Istra". Radi se o projektu vrijednom 30,98 milijuna kuna od čega EU sufinancira 16,05 milijuna kuna. Tim će se novcem do konca godine realizirati 11 vodoopskrbnih objekta ukupne dužine od 31 kilometra u raznim krajevima Istre, u kojima o vodoopskrbi skrbi "Istarski vodovod" Buzet.

Ovim su projektom obuhvaćeni ogranci: Montižana I. i II. faza ukupne dužine 1,8 kilometra, Veleniki-Buići dužine 3,4 kilometra, Štifanići 1,4 kilometara, izmještenje vodovoda u naselju Vranići dužine 406 metara, spoj naselja Mali Maj-Poreč-spoj ulice Punta i Kvajeva, Pošeš dužine 648 metara. Zatim naselje Mali maj-Poreč-spoj ulice Punta-cesta Poreč-Červar- dužine 270 metara. Gradit će se i na obali u Vrsaru u dužini od 580 metara, tu je i ogranak Pineta-Stara Mareda dužine 1,8 kilometara, Zamaski dol I. i II. faza dužine 7,4 kilometara, Brigi-Industrijska zona Pilati 2,6 kilometara i Paz II. i III. faza dužine 10,6 kilometara, na čijem su početku i otvoreni ovi veliki i opsežni infrastrukturni radovi.

- Početku radova prethodile su brojne aktivnosti od pripreme do realizacije projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko pravnih odnosa, a potom i javne nabave vezane za odabir izvođača radova. Mnoge su od tih aktivnosti uspješno provedene zahvaljujući dobrim partnerskim odnosima s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim vodama, te jedinicama lokalne i regionalne samouprave, bez čije pomoći ovaj se projekt ne bi mogao kvalitetno pripremiti niti započeti, rekao je direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić. Naglasio je da njegova realizacija izuzetno značajna ne samo za Istarski vodovod, već i za sve buduće i sadašnje potrošače obuhvaćene ovim projektom.

"Voda pa život", poručio je ovom prigodom istarski župan Valter Flego, dodajući kako ova uzrečica koja kola među onima koji se bave vodoopskrbom, u ovom slučaju najbolje ilustrira potrebe ovog kraja koji namjerava živjeti od poljoprivrede i turizma. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter