Počela pulska blagdanska čarolija

Igor Lukin, Senad Hodžić, Antonela Frank Medica, Teo Fernetich i Dragica Lukin (V. HABEREITER)
Igor Lukin, Senad Hodžić, Antonela Frank Medica, Teo Fernetich i Dragica Lukin (V. HABEREITER)

Službenim otvaranjem dogradonačelnika Roberta Cveka i direktora Pula sporta Ivana Glušca danas je u funkciju pušteno gradsko klizalište na novouređenom Trgu kralja Tomislava. No, puno prije službenog otvaranja, već od podneva, Puljani su počeli klizati, pogotovo oni najmlađi, koji su u velikom broju krenuli uistinu uživati u zimskim radostima.

Djeca pohrlila na klizalište

Ove godine klizanje je na otvorenom što ugođaj čini puno ljepšim. Na ledenoj površini od 450 kvadrata, kojoj prema riječima Glušca, kiša nije ni najmanje naškodila, uživao je već prvog dana u besplatnom klizanju jako velik broj mladih Puljana, dok su njihovi roditelji sve promatrali iza ograde. I dok su se djeca već dogovarala da će svakoga dana, do 14. siječnja, dolaziti na klizanje, roditelji su se pohvalno izražavali o novoj lokaciji. "Baš je fora. Ovo je jako lijepo ispalo, djeca će uistinu uživati." kratko je komentirao jedan od roditelja.

- Ove smo godine dodatno unaprijedili i obogatili blagdansku ponudu u našem gradu s ciljem da maksimalno razveselimo najmlađe sugrađane. U mnoštvu zabavnih sadržaja koje donosi Prosinac u Puli, posebno se ističe klizalište na novoj lokaciji. Ovim putem pozivam sve građane da nam se pridruže i na ostalih, čak 50 lokacija u gradu, gdje ih očekuje više od 200 različitih programa, među kojima će svatko moći pronaći nešto po svom guštu, poručio je gradonačelnik Boris Miletić.

Posebna jelka na Portarati

Klizalište će biti otvoreno svakog dana od 9 do 22 sata. Ujutro je ulaz na klizalište deset kuna, dok je u poslijepodnevnim satima ulaz na klizalište 15 kuna, a najam klizaljki je pet kuna. Pomagala za klizanje, popularni medvjedići, moći će se unajmiti po cijeni od deset kuna. I ove će se godine na klizalištu na Silvestrovo organizirati doček Nove godine u podne u organizaciji Javne ustanove Pula Film festival.

- Zamolio bi sve građane koji dolaze do trga automobilima da u što većem broju koriste parkiralište Doma sportova Mate Parlov da se ne bi stvarale gužve na samom Trgu kralja Tomislava, poručio je Glušac.

Program prvog adventskog dana završio je paljenjem blagdanske rasvjete u raznim dijelovima grada, a posebno je brojne okupljene građane na Portarati oduševila desetmetarska jelka promjera šest metara s čak osam tisuća lampica koja je upaljena točno u 18 sati i izmamila uzdah oduševljenja. U isto vrijeme najmlađi su mogli uživati u predstavi "Pipova božićna želja" na Giardinima i doista lijepim dekoracijama užeg centra grada.

Čarobiranje i padela za početak fešte

No, pulska adventska čarolija započela je već ujutro uz "čarobiranje" mađioničara Stefana vrtićkim mališanima u sklopu "Čarobne šume" na Giardinima. Na Giardinima je otvorena i kućica Djeda Mraza te drvene kućice, svojevrsni mini adventski sajam, koji će Puljanima i njihovim gostima kroz cijeli prosinac nuditi fine fritule, bombone, med, pleteninu i različite hand made ukrase.

U isto vrijeme na Narodnom trgu mirisi su od ranog jutra privlačili građane, koji su se unatoč zimi okupili u velikom broju. Budimir Žižović Žižo, uz pomoć direktora Tržnice Renata Perca, u velikoj padeli ovoga je puta pripremao grah s kobasicama ili, kako smo vidjeli, kobasice s grahom, no na to nitko nije imao primjedbi. Topli tanjur u hladnim rukama itekako je prijao mnogima, dok su se za glazbenu podlogu "ranog ručka" pobrinuli glazbenici grupe "In vino veritas".

Štinjan: Kreativne radionice srijedom za velike i male

U povodu nadolazećih blagdana Mjesni odbor Štinjan, u suradnji s Obrtom za zabavne djelatnosti Lipa, organizira kreativne radionice pod nazivom "Čarobni prosinac". Radionice su osmišljene na način da blagdansko ozračje približe svim građanima i pomognu im u izradi dekoracija, a prva je održana u srijedu navečer kada su Štinjanci - mladi i oni nešto stariji - izrađivali adventske vijence i vjenčiće za vrata. Druga, treća i četvrta radionica održat će se 6., 13. i 20. prosinca s početkom u 17 sati, u sali MO-a Štinjan.

- Kreativne radionice u trajanju od dva sata svojim će programom pratiti dolazak blagdana - od prve adventske nedjelje, dolaska Svetog Nikole, priprema za Svetu Luciju do Badnjaka, doznajemo od Petre Pentek iz obrta "Lipa" koja je najavila da će se na idućoj radionici izrađivati tako čizmice za sv. Nikolu, zatim postolja za pšenicu, a na zadnjoj novogodišnje čestitke i kuglice za bor, pojašnjava nam Petra i dodaje da je intencija radionica da se ljudi dobro zabave, ali i dobiju ideju kako mogu sami, od različitog materijala kojeg već imaju kod kuće, izraditi neke od ukrasa.

Počinje Rocktarata

U petak će na Giardinima u sklopu Čartobne šume od 10 do 12 sati biti radionica "U susret adventu, a od 17 do 20 sati "Pričaonica Bake Mraz" koju će čitati Baka Mraz i vilenjaci. Od 20.30 sati na Portarati će početi Rocktarata nastupom Night expressa. (Goran ROJNIĆ, Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter