Počela predavanja za 31 studenta proizvodnog strojarstva

Prva generacija budućih inženjera u studentskim klupama (Neven LAZAREVIĆ)
Prva generacija budućih inženjera u studentskim klupama (Neven LAZAREVIĆ)

Jučer je u zgradi Filozofskog fakulteta u Puli održan orijentacijski dan za 31 brucoša na najmlađem studiju Sveučilišta Jurja Dobrile, a među njima vidjeli smo i pet djevojaka. Prvu godinu preddiplomskog studija proizvodnog strojarstva upisalo je devet redovitih i 22 izvanredna studenta, koji većinom dolaze iz Istre, ali ih ima i iz Rijeke, Koprivnice, čak iz Vinkovaca i Pleternice. Pokazatelj je to velikog interesa za studijski program koji je dopusnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio tek u rujnu pa su i upisi obavljeni nakon redovnog roka i u matičnoj Studentskoj službi, a ne preko nacionalnog upisnog portala Postani student.

Predavači i inženjeri iz Uljanika

Razvojem studija u STEM području pulsko Sveučilište odgovara na zahtjeve tržišta rada za deficitarnim inženjerskim kadrom te prati smjernice nacionalne i vlastite strategije razvoja.

Dobrodošlicu prvoj generaciji inženjera koja će izaći s pulskog Sveučilišta uputili su pročelnik Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije i nositelj elaborata za studij proizvodnog strojarstva izv. prof. Giorgio Sinković te prorektorica za nastavu i studente prof. dr. sc. Nevenka Tatković koja ih je upoznala s njihovim pravima i obvezama te predstavila rad psihološkog savjetovališta, knjižnica, Studentskog zbora i Sveučilišta općenito. Predstavnica Studentske službe Kristina Alviž informirala ih je o djelovanju studentske referade i mogućnostima koje im pruža pulsko Sveučilište, a potom je uslijedila i nastava. Prvo predavanje o osnovama inženjerskog proračuna održao je prof. dr. sc. Bernard Franković, voditelj studija, nekadašnji dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Što se tiče profesorskog kadra, s riječkog Tehničkog fakulteta dolazi i doc. dr. sc. Sven Maričić, mladi znanstvenik koji je prvi u Hrvatskoj počeo s primjenom 3D printera u kirurgiji, odnedavno pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta za razvoj i transfer novih tehnologija. Među predavačima bit će i inženjera iz Uljanika, dogodine i iz Cimosa, Tehnomonta i drugih proizvodnih tvrtki u Istri. Predavanja će se održavati u poslijepodnevnim satima, u zgradi Filozofskog fakulteta i FET-a, na Muzičkoj akademiji te u informatičkom laboratoriju Sveučilišta, a za buduću praktičnu nastavu pregovara se s Industrijsko-obrtničkom školom, Centrom Metris i Uljanikom. Moderno strojarstvo, naime, isprepliće se s drugim područjima tehnike, osobito brodogradnjom, elektrotehnikom, elektronikom, računarstvom i informatikom.

Začetak Odjela za tehničke znanosti

Studij traje šest semestara, a završetkom stječe se 180 ECTS bodova te znanja i vještine za vođenje operativne tehnološke pripreme, organizaciju rada te otklanjanje problema i zastoja u suvremenim proizvodnim procesima, za organizaciju tehnologije održavanja opreme, strojeva i energetskih postrojenja, korištenje informatičke potpore u struci, predstavljanje proizvoda i tvrtki te druga znanja neophodna budućim inženjerima strojarstva. Zasad se studij izvodi u sklopu Odjela za informacijske i komunikacijske tehnologije, ali je Senat Sveučilišta pokrenuo postupak osnivanja Odjela za tehničke znanosti. Prof. Tatković kaže da pripremaju elaborat za sveučilišni diplomski studij proizvodnog strojarstva koji bi sadašnjim brucošima omogućio nastavak školovanja.

Studij sestrinstva možda starta još ovog semestra

- Za stručni studij sestrinstva dobili smo pozitivne recenzije Agencije za znanost i visoko obrazovanje, čekamo odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost i vjerujemo da bi dopusnica Ministarstva mogla stići tijekom ovog semestra. Nastavnički kadar je osiguran, bit će uključeni i liječnici iz pulske Opće bolnice, u praktičnom dijelu nastave i više medicinske sestre odnosno tehničari. Za medicinske sestre koje nemaju iskustvo u radu sa studentima organizirat ćemo pedagoško-psihološko-metodičku edukaciju. Program za to je već napravljen, radio ga je tim stručnjaka s posebnog Studija za stjecanje pedagoških kompetencija koji je otvoren za javnost i provodi oblik cjeloživotnog obrazovanja, kaže prorektorica Tatković.

Studentima informatike predstavio se Infobip

Jučer je na pulskom Sveučilištu održana i prezentacija Infobipa iz Vodnjana, najveće IT tvrtke u Hrvatskoj, s više od 850 zaposlenika u zemlji i inozemstvu. Predstavili su se studentima informatike radi uspostavljanja suradnje u izvođenju prakse, eventualno budućeg zapošljavanja, kaže pročelnik Odjela za informacijske i komunikacijske tehnologije prof. Giorgio Sinković. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter