Pocela poticajna prodaja stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je stupio na snagu Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita cime je prestao važiti Zakon o poticanju prodaje stanova. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je da nece razmatrati zahtjeve koji su zaprimljeni jucer ili one koji budu stigli narednih dana zbog odobravanja kredita po starom zakonu. No, po starom zakonu dovršit ce vec zapocete postupke odobravanja zajma i sklapanja ugovora.

Od poslovnih banaka jedino je Zagrebacka banka objavila kredite sukladno novom zakonu. U Istri je pritom ponudila akcijsku prodaju 11 stanova u Ližnjanu koje nude od 1.300 do 1.400 eura po cetvornom metru. Kamatna stopa je 4,5 posto prve cetiri godine otplate, što je razdoblje u kojem ce država placati polovicu rate kredita.

Iduce dvije godine, u slucaju ponude Zabe, kamata ne smije biti veca od 4,95 posto. Banka kao instrument osiguranja traži samo stan koji se kupuje, a pritom nudi i raznovrsne pogodnosti. Toj akciji mogu pristupiti gradani do 46. godine starosti koji nemaju dom ili ga prodaju radi kupnje veceg.

Država daje jamstvo za subvencionirani kredit u slucaju gubitka posla do kraja 2011. na nacin da banka odobrava moratorij na otplatu glavnice maksimalno 12 mjeseci, a država za to vrijeme placa kamatu. Ponude ostalih banaka tek se ocekuju.


Podijeli: Facebook Twiter