Počela podjela žutih kanti u Raši

Stanovnici općine Raša dobivaju kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada
Stanovnici općine Raša dobivaju kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada

U ponedjeljak je započela podjela žutih kanti za selektivno odvajanje plastične i metalne ambalaže u Raši. Očekuje se da će podjela po domaćinstvima potrajati sedam dana. Korisnicima će također biti podijeljene vrećice za odvajanje papira i stakla. Osim toga, dobit će i raspored odvoza selektivno prikupljenog otpada te naputke o pravilnom odvajanju otpada.

Ulaganjem u opremu za nadogradnju sustava prikupljanja otpada popularno zvano čipiranje Trgovačko društvo 1. MAJ  priprema se za prelazak na novi način obračuna usluge odvoza i zbrinjavanja otpada prema volumenu. U 2016. godini izvršeno je čipiranje posuda na području Grada Labina i općina Raša, Sveta Nedelja i Pićan dok se za Općinu Kršan očekuje nabava adekvatnih spremnika za otpad. U 2017. očekuje se i početak rada ŽCGO Kaštijun čiji će troškovi zbrinjavanja otpada također utjecati na cijenu.

Iz godine u godinu građani i ostali korisnici sve više odvajaju otpad.

Dok je 2013. godine komunalno poduzeće prikupilo 313 tona razvrstanog otpada, 2016. godine ukupno je prikupljeno 1.207,97 tona razvrstanog otpada, od čega naviše papira. Ako razmatramo prikupljeni selektivni otpad po jedinicama lokalne samouprave na Labinštini u prošloj godini, na prvom je mjestu Grad Labin dok je na drugom mjestu Općina Raša,  potom Općina Pićan.

Trgovačko društvo 1. MAJ Labin kontinuirano ulaže u opremu i poboljšanje tehnologija i načina prikupljanja selektivnog prikupljanja otpada, kao i edukaciju sugrađana. Veliki akcent stavljen je na upoznavanje djece s važnošću selektivnog odvajanja otpada, stoga su često organizirane radionice u pedagoškim ustanovama, vrtiću i osnovnim školama. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter