Počela podjela čipiranih kanti domaćinstvima

Kante s čipovima za mješoviti otpad samo čekaju ih puste u promet (Z. STRAHINJA)
Kante s čipovima za mješoviti otpad samo čekaju ih puste u promet (Z. STRAHINJA)

Ovog tjedna starta pilot-projekt odvojenog prikupljanja otpada uz pomoć čipiranih kanti za nerazvrstani komunalni otpad u Fažani. Najavili su tako na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća načelnica Ada Damjanac i direktor općinske tvrtke Komunalac Mirko Gortan prilikom usvajanja Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom u 2015. godini.

Prvo Fažana jug

- S pulskom Herculaneom krećemo u projekt za naselje Fažana jug. Od početka ovog tjedna dijele se čipirane kante i sljedećih mjesec dana za prikupljanje otpada koristit će se te kante i dosadašnji kontejneri, a nakon tog razdoblja samo nove kante s čipom da se vidi kolika se količina otpada prikuplja u tom naselju. Razlog zašto se krenulo od Fažane jug je što u tom naselju ima obiteljskih i višestambenih objekata, stalnih i povremenih stanovnika, rekao je Gortan.

Čipovi na kantama služit će za očitavanje podataka o količini mješovitog otpada koji nije moguće selektirati i prema kojem će se - jednog dana! - moći obračunati cijena zbrinjavanja otpada za određeno domaćinstvo. Naravno, kao i ostatak zemlje, i Fažana i pulska Herculanea još uvijek čekaju uredbu hrvatske Vlade o naplati odvoza komunalnog otpada. Unatoč tome, kao i druge jedinice lokalne samouprave u okruženju, Fažana se već duže vrijeme i priprema za selektivno prikupljanje otpada i to ne samo tiskanjem edukativnog materijala i provedbom edukacije za mještane o selektiranju otpada po sistemu "sve što se da reciklirati odlaže se u posebne kontejnere".

Već duži niz godina po Fažani su raspoređeni zeleni otoci zahvaljujući kojima su mještani davno mogli upoznati logiku razvrstavanja metala, stakla, plastike i papira od preostalog komunalnog otpada. U Fažani je 11 takvih otoka, u Valbandonu šest, na Šuridi jedan. Već dvije godine na prostoru bivše Političke škole djeluje i reciklažno dvorište, na kojem mještani mogu odložiti krupni otpad. Samo je prošle godine uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljeno 990 spremnika od 120 litara, 110 spremnika od 240 litara, čipovi za sve te spremnike, sjekač drvne mase i mobilno reciklažno dvorište sa spremnicima za opasan otpad: baterije, otapala, kiseline, kemikalije, pesticide, deterdžente, boje, ulja, električnu i elektroničku opremu, lijekove…

Prijave komunalcima

Mada se naziva mobilnim, komunalci takav opremljeni kontejner nemaju mogućnost seliti po naseljima pa je stacioniran na reciklažnom dvorištu na ulazu u Fažanu nedaleko od glavne ceste. U skoroj budućnosti planira se i preseljenje cijelog tog kompleksa u zaleđe općine, u buduću poslovnu zonu San Pellegrino. Načelnica Damjanac apelirala je na vijećnike, a time i na mještane, da kada krene režim odvojenog prikupljanja otpada, reagiraju na one koji će nastojati uštedjeti bacanjem komunalnog otpada u prirodu i prijave ih nadležnima. Za rješavanje takvih slučajeva, upozorila je, i postoje komunalne službe i komunalci.

Lani proizveli 2,6 tisuća tona otpada

Lani su, prema Izvještaju o provedbi plana gospodarenja otpadom, 3.635 stanovnika Općine, ali i još brojniji turisti te poslovni subjekti na njenom području, proizveli 2.640 tona otpada. Najveći udio u tome odnosi se na miješani komunalni otpad - 2.002 tone, a drugi na tablici po količinama je glomazni otpad sa 600 tona. Papir i karton s više od 20 tona u prošloj godini čine tek 0,77 posto udjela u ukupnoj količini, plastika s gotovo osam tona tek 0,3, a staklo s 5,4 tona tek 0,2 posto. Ti će se odnosi vjerojatno i promijeniti kada mještani na računima osjete pozitivne učinke razvrstavanja otpada.

Reciklažno dvorište prima i zeleni otpad

Zašto reciklažno dvorište ima skraćeno radno vrijeme preko tjedna, zanimalo je neke vijećnike, a Gortan je odgovorio da se pokazalo da mještanima, koji tu besplatno odlažu glomazni i drugi otpad, više odgovara da kompleks bude otvoren vikendom. No, radno vrijeme, dodao je, moguće je i dodatno prilagođavati i korigirati. Treba napomenuti i da zahvaljujući lani nabavljenom sjekaču drvne mase, mještani u reciklažno dvorište mogu odložiti i zeleni otpad. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter