Počela obnova starog grada, Pula se otvara prema moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnim programom večeras je javnosti predstavljen novouređeni Prolaz sv. Teodora u starogradskoj jezgri Pule. Ovaj spoj između Kandlerove ulice i Rive, mnogima poznat i kao "stepenice kod Urbisa" sad je moderno uređeno stepenište koje bi trebalo doprinijeti daljnjem otvaranju ovog dijela grada prema moru i potaknuti ljude da se češće koriste ovim prostorom, ali i zadržavaju u njemu. Doduše, to će zasad biti moguće samo u večernjim satima, budući da onog starog "zelenog otoka" s tri, četiri velika stabla koja su cijelom donjem dijelu prolaza donedavno pružala hlad, više nema, a očito ovdje zelenila više neće ni biti, jer je taj povelik komad zemlje sad betoniran.

Upravo su nedostatak zelenila i previše bijelog betona mnogi posjetitelji večerašnjeg otvaranja komentirali, mada je sa strane Kandlerove ulice postavljena jedna magnolija koja će tu, rekao je gradonačelnik Boris Miletić, biti i posađena.

- Gledajte, morali smo poslušati struku i nismo si mogli dozvoliti da riskiramo da stablo koje je, kako su rekli, bilo bolesno, slučajno padne i ozlijedi nekoga. Bit će tamo na vrhu prolaza jedna lijepa magnolija, a uostalom, ovako smo dobili ono što smo htjeli: otvoren pogled prema moru i veću frekventnost prolaznika ovim dijelom grada, pogotovo nakon što je uklonjen onaj zid s lukom na strani Kandlerove ulice, odgovorio nam je gradonačelnik.

Na pitanje na koji je točno način Prolaz Sv. Teodora prilagođen osobama s invaliditetom, budući da je u središnjem dijelu samo stepenište, odgovorio je da osobe s invaliditetom sad imaju olakšan pristup poslovnim zgradama s obzirom da je sa strane Kandlerove sad sve ravno do Kuće maslinovog ulja, a za ulazak u zgradu Urbisa napravljena je platforma kojom se osobe u invalidskim kolicima mogu kretati. Za nešto takvo, dodao je, u sredini prolaza nije bilo mogućnosti zbog prevelike strmine.

Mladen Pucarić, naš sugrađanin koji se posvuda kreće isključivo zahvaljujući svojim električnim invalidskim kolicima rekao je da bi jedina solucija za osobe s invaliditetom da mogu neometano koristiti ovaj prolaz bila pokretna platforma koja bi koštala otprilike 80 do 90 tisuća kuna, a koja bi, dometnuo je, ipak bila korak naprijed za Pulu koja se želi istaknuti kao europski grad s europskim standardima. (Patricija SOFTIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter