Počela nova školska godina: Školarci ponovo u klupama

Gužva pred ulazom označila je početak školske godine u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Gužva pred ulazom označila je početak školske godine u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

U 8 sati u osnovnim i srednjim školama diljem zemlje zazvonilo je zvono i označilo početak nove školske godine. Za one koje su upisali više razrede osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja prvi dan škole bio je tek formalnost i susret sa školskim kolegama nakon ljetne pauze, no za one koji upisuju prvi razred osnovne i srednje škole, jučerašnji je dan itekakva prekretnica u životu.

Posebno prvašićima koji još vrtićki zaigrani, kreću u "ozbiljni" svijet obrazovanja. Slično je i učenicima koji upisuju prvi razred srednje škole jer upis u srednju školu tradicionalno označava ulazak u svijet odraslih. Nova škola, novi profesori, nove školske kolege, nove obveze, sve je to čemu razmišljaju novopečeni srednjoškolci.

- Uzbuđena sam jako, sve mi je novo, nemam puno starih školskih kolega, samo nas je dvoje iz osnovne u istom razredu, ispričala nam je u dahu tek upisana gimnazijalka, jedna od 196 koliko ih je upisano ove godine u prvi razred. Ona je izabrala "jezičnu". Veli da su oni koji su tek upisali prvi razred morali doći nešto kasnije, u 10 sati, a sve kako se ne bi stvarala dodatna gužva jer ipak ima čak sedam odjeljenja prvih razreda.

Takvih problema pak nisu imala dvojca "općih" gimnazijalaca koji su danas u 8 sati došli tek po raspored i svjedodžbe. Upisali su treći razred i današnji dolazak u školu bio im je tek formalnost. Kažu nam da su sretni jer su se vidjeli s frendovima iz škole, no da im je teško poslije ljeta i praznika ponovno sjesti u školske klupe. Tim više jer se moraju rano dignuti budući da od ove školske godine svi učenici Gimnazije idu ujutro u školu.

- Konačno. Nakon više desetljeća Gimnazija ima jednosmjenski rad i sretni smo zbog toga, rekla nam je ravnateljica Gimnazije Branka Antunović - Piton, dodavši da su preuređenjem škole dobili sedam novih učionica te ove školske godine imaju 27 učionica i ukupno 780 učenika. Kaže nam da su stoga oprezni prvog dana škole jer je puno učenika, a doda li se i broj profesora, dolazi se do brojke od oko 900 ljudi u jednom trenutku.

Nove se učionice nalaze na drugom katu, u lijevom krilu zgrade, a zapravo su to bivše učionice Strukovne škole koja je pak dobila četiri nove učionice u nekadašnjoj Industrijskoj-obrtničkoj školi koja je preseljena na Vidikovac. Tom su se reorganizacijom ostvarili uvjeti za jednosmjenski rad i Gimnazije, i Strukovne škole.

U "žutoj" školi podsjetimo, sada se nalazi i Glazbena škola, i to u prostorima Industrijsko-obrtničke, no učenici te škole, njih 430, još su u poslijepodnevnim satima. Za adaptaciju njihovih 29 učionica potrošeno je 860 tisuća kuna bez PDV-a. (N. SOFTIČ)

Tri razreda prvašića u OŠ Giuseppina Martinuzzi

Svečanost za mališane koji prvi put u životu sjedaju u školske klupe organizirana u svim pulskim osnovnim školama, i za njih to uglavnom organiziraju njihove starije školske kolege. Tako je bilo i jučer u osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi u koju je ove godine upisano 65 prvašića u tri odjeljenja.

Svečanosti i prozivci prvašića prisustvovali su pulski gradonačelnik Boris Miletić te njegovi zamjenici Elena Puh Belci i Fabrizio Radin koji su mališanima poželjeli sretan početak škole, poručivši im da je znanje koje će steći, jedino što vrijedi i što im nitko neće moći oduzeti. U pulske osnovne škole ukupno je upisano 620 prvašića. Najveći broj upisanih je u OŠ Vidikovac u koju je krenulo 78 učenika u tri razredna odjeljenja. U OŠ Veruda upisano je 76, a u OŠ školi Šijana 74. U OŠ Kaštanjer upisano je 64 prvašića, u OŠ Centar 42, a u OŠ Monte Zaro 30 učenika.

U obje porečke osmoljetke krenulo 170 prvašića

U Osnovnu školu Poreč danas je krenulo 157 prvašića, uključujući i područne škole u Žbandaju, Novoj Vasi i Velom Maju. To je desetak više nego lani, te porečka škola sada broji 1.056 učenika, od kojih su najbrojnija generacija upravo prvašići za koje je u matičnoj i područnim školama priređen prigodni program. Dobrodošlicu njima i roditeljima zaželio je ravnatelj Edi Zarli, te gradonačelnik Edi Štifanić.

- Želim vam puno novih znanja, iskustva i prijatelja i da vam ovih osam godina budu najljepše godine u životu, poručio je prvašićima gradonačelnik. Uručio je pritom razrednicama Ankici Ritoša, Zlati Katani-Martić, Klaudiji Kovačić i Jasminki Zulić prigodne poklone, kao i razrednicama u područnim školama Nataši Bayer, Senki Rukavina i Ljubici Goričanec.

Prigodni program priredili su učenici drugog, trećeg i petog razreda, nakon čega je izvršena prozivka svih prvašića, zajedničko slikanje, te su se svi sa roditeljima i razrednicima uputili u školske klupe. U drugu osmoljetku u gradu, Talijansku osnovnu školu "Bernardo Parentin" jučer je krenulo 13 prvašića, te ova škola sada broji 118 učenika. Dobrodošlicu im je uz ravnateljicu Ester Zarli zaželjela i dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, a stariji kolege im priredili prigodni program, nakon čega su se sa razrednicom Mirandom Benussi Malusa uputili na prvi školski sat. (V. HABEREITER


Podijeli: Facebook Twiter