Počela naplata parkiranja i u Vodnjanu

Za parkiralište u ulici San Rocco vrijedi poseban režim naplate ljeti (D. MEMEDOVIĆ)
Za parkiralište u ulici San Rocco vrijedi poseban režim naplate ljeti (D. MEMEDOVIĆ)

Danas u jutarnjim satima počela je naplata parkiranja u Vodnjanu. Osim, što će u funkciji biti sustav automatizirane naplate, istodobno kreće i kontrola naplate, odnosno izdavanje kazni. Za to će biti zaduženi djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Contrada. Parkiranje će se naplaćivati na parkiralištu S. Rocco (dio Kapucinske ulice, Trga slobode i parkiralište kod nogometnog igrališta) koje spada u prvu zonu, te u ulicama Istarska, Trgovačka, Smareglia i Žuka koje čine drugu zonu. Parkiranje će se naplaćivat svakodnevno od lipnja do listopada od 7 do 22 sata, a od listopada do lipnja radnim danom od 7 do 19 sati te subotom od 7 do 15 sati.

Cijena je četiri kune po satu, a moći će se plaćati preko automata (kovanice i kreditnom karticom), putem mobitela (SMS-om) ili kupovinom na kioscima. Koga kontrolori zateknu da je nije platio sat parkiranja može računati da će ispod brisača dobiti "čestitku" u vidu uplatnice od 100 kuna.

Godišnja karta 150 kuna

U ožujku je u Vodnjanu potpisivana peticija protiv te naplate. Zamoljen da komentira uvođenje naplate, unatoč toj peticiji koju je potpisalo 515 građana, vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović odgovara da uvažava mišljenja potpisnika, ali smatra da ih naplata parkiranja neće bitno financijski oštetiti. Dodaje da ako ugovore povlaštenu parkirnu kartu od 150 kuna, za godinu dana, znači da bi im dnevni trošak iznosio 0,41 kunu. Smatra da su na taj način u potpunosti zaštitili domicilno stanovništvo.

- Grad je proteklih godina uložio znatna financijska sredstva u izgradnju i uređenje parkirališta, prometne regulacije i signalizacije. Planiraju se znatna ulaganja u poboljšanje infrastrukture na postojećim parkiralištima te za izgradnju i otvaranje novih parkirališta. Ostvarit će dodatne prihode, na temelju kojih će se nastaviti sa ulaganjima, koja nisu mala, u uređenje javnih gradskih površina, a cilj je i uvođenje još bolje regulacije prometovanja i red u parkiranju vozila, naglasio je Vitasović koji je ranije izjavio da je očekivani godišnji prihodi od naplate oko 500 tisuća kuna.

Skuplje za firme

On poziva Vodnjance da zatraže izdavanje povlaštenih karata u sjedištu društva Contrada. Inače, godišnja karta od 150 kuna vrijedi samo za fizičke osobe, dok oni koji obavljaju poslovnu djelatnost na području grada Vodnjana imat će mogućnost ugovaranja  godišnje parkirališne karte od 400 kuna, a toliko košta i ukoliko ugovaraju godišnje parkirališne karte za vlastite goste oni koji pružaju ugostiteljske i smještajne usluge. Mještani koji rade na području Vodnjana, a žive izvan područja tog grada također će imati mogućnost ugovaranja godišnje parkirališne karte od 400 kuna.

Povlaštene karte vrijediti će na svim parkiralištima u drugoj zoni tijekom cijele godine, a na parkiralištu u prvoj zoni neće vrijediti u razdoblju od lipnja do listopada.

Od lipnja do listopada ne vrijedi godišnja pretplata

Sporna stvar u naplati parkiranja je to što godišnja pretplata ne omogućuje besplatno parkiranje u prvoj zoni od lipnja do listopada. To su potpisnici peticije isticali kao najveću nepravilnost jer znači da će roditelji, koji dovode  autom djecu u vrtić, morati plaćati parkiranje po satu u tom razdoblju. No, nisu oštećeni samo oni već i svi koji su računali da su kupnjom godišnje karte osigurali si besplatan parking na parkiralištu S. Rocco. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter