Počela manifestacija "S klobasicom u Europu"

Stižu kobase (A. DAGOSTIN)
Stižu kobase (A. DAGOSTIN)

Danas poslijepodne je znanstveno-stručnim skupom u Svetom Petru u Šumi otvorena premijerna trodnevna gastromanifestacija "S klobasicom u Europu".

Dok su se na snijegom zabijeljenom placu u sajamske šatore još uvijek iskrcavali štandovi i prve kobasice, u mjesnoj čitaonici poznavateljima lokalne gastronomije i znanstvenicima obratio se supetarski načelnik Mario Bratulić zaželjevši im dobrodošlicu u općinu koja želi postati poznata po proizvodnji i brendiranju istarskih kobasica. Trosatni niz predavanja započela je Blanka Sinčić Pulić iz poljoprivrednog odjela Istarske županije na temu "Iskustva u zaštiti istarskog pršuta", uslijedio je novinar Glasa Istre Davor Šišović koji je govorio o "Klobasicama u istarskoj tradiciji", zatim Bela Njari s zagrebačkog Veterinarskog fakulteta o "Sirovinama i autohtonim mesnim proizvodima", Dražen Miloloža iz Hrvatske gospodarske komore o "Važnosti označavanja prehrambenih proizvoda" te akademik Josip Bratulić na temu "Ča su jeli seljaci - a ča gospoda u Istri".

U stanci je Agencija za ruralni razvoj Istre prezentirala asortiman kobasica, da bi u drugom dijelu skupa Andrija Matić iz poljoprivrednog odjela Vukovarsko-srijemske županije govorio o problemima pri zaštiti slavonskog kulena, Martina Šimunković iz Ministarstva kulture o umijeću pripreme tradicijske hrane kao nematerijalnoj baštini, Jelena Đugum iz Ministarstva poljoprivrede o zaštiti tradicijskih proizvoda, Ivica Kos s zagrebačkog Agronomskog fakulteta o senzornoj analizi te Nataša Glišić Firšt i Gordan Šubara iz AZRRI-ja o integralnom brendiranju istarskih poljoprivrednih proizvoda. Susret je zaključen izlaganjem Marija Bratulića "S istarskom klobasicom u Europu".

Najboljim proizvođačima kobasica danas će se u 11 sati u mjesnoj sportskoj dvorani dodijeliti priznanja. U istom prostoru slijedi cjelodnevni program degustacije i prodaje tradicionalnih kobasica i proizvoda. Posjetiteljima će se na jednom mjestu predstaviti 30-ak izlagača iz Istre, Primorja, Dalmacije, Slavonije, središnje Hrvatske, ali i Slovenije te Bosne i Hercegovine. Izdvajamo predstavljanje partnera susreta proizvođača iz Vukovarsko-srijemske županije u 17 sati te predstavljanje tradicionalnog načina proizvodnje istarskih kobasica u 18 sati. U 19 sati je zakazano izvlačenje nagradne igre Glasa Istre. U nedjelju od 13 sati pa sve do noći slijedi cjelodnevni zabavni i gastro program. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter