Počela komemoracija bleiburškim žrtvama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komemoracija kojom se obilježava 68. godišnjica stradavanja pripadnika vojske NDH i civila počela je u subotu u podne na Bleiburškom polju u Austriji.

Na ovogodišnjoj će komemoraciji, prema najavama organizatora iz Počasnog bleiburškog voda (PBV), okupljene pozdraviti saborski zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić, te virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Od 2012. Sabor više nije pokrovitelj te komemoracije, a od ove godine ni financijski je ne podupire.

Vjeruje se da je u Bleiburgu stradalo više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj vojsci. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni put.

Hrvatski državni vrh odlučio je 2012. otići u slovensko mjesto Tezno i polaganjem vijenca odati počast žrtvama križnog puta, "svima onima koji su bez krivnje i bez suda izgubili živote", rekao je tada hrvatski predsjednik Ivo Josipović. U Teznu je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije.

Ovogodišnja se komemoracija održava pod pokroviteljstvom desetak županija, općina i gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter