Počela izgradnja kružnog toka u Bujama


Postavljanjem privremene prometne signalizacije i prvim zahvatima bagera uz rub sportske zone danas je započela izgradnja kružnog toka Valenari na Stanici, na ulazu u Buje iz pravca Kaštela i Slovenije, odnosno križanju državne ceste DC200 (iz pravca Buja prema granici sa Slovenijom) i županijskih ŽC5209 (Pula - Ponte Porton - Buje) i ŽC5008 (Buje - Grožnjan).

Radi se o jednom od značajnih ovogodišnjih ostvarenja Hrvatskih cesta na prometnicama Istarske županije i najvećoj infrastrukturnoj investiciji u Bujama, ako izuzmemo izgradnju kanalizacijskog sustava, u posljednjih 20 godina, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Edi Andreašić.

Radovi su vrijedni 4,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a povjereni su tvrtki Cesta iz Pule, kazao je Davor Bazina, predstavnik investitora - Hrvatskih cesta. Prema riječima Vilme Učeta iz Ceste, dogovoreni je rok za dovršetak 135 dana ili 4,5 mjeseca.

- Konačno je ovaj za nas važan projekt ušao u fazu realizacije. Grad je pokrenuo inicijativu za rekonstrukciju ovog raskrižja prvenstveno misleći na sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka. Za pripremu potrebne dokumentacije - geodetsku podlogu, idejne, glavne i izvedbene projekte - bile su potrebne dvije godine rada i 300 tisuća kuna, kazao je Andreašić.

Svake se godine na raskrižju, na kojemu su dugi niz godina stajali ugašeni semafori, dogodi nekoliko prometnih nesreća, posebno u ljetnoj sezoni. Poginulih, srećom nije bilo, ali teško povrijeđenih da, poput jedne školarke prije nekoliko godina, objasnio je.

Vanesa Marić Medica, pročelnica gradskog Odjela za prostorno uređenje i upravljanje gradskom imovinom, istaknula je da će u sklopu radova biti zamijenjene stare vodovodne cijevi te riješeni ulaz u poslovnu zonu Valenari i problem skretanja u Grožnjansku ulicu. Rotor će biti opremljen oborinskom kanalizacijom i javnom rasvjetom.

Promet će u okolici gradilišta biti privremeno reguliran u dvije faze. Od danas je na snazi prva faza u kojoj je za sav promet zatvorena Ulica Flavia. Iz pravca Umaga vozila se preko Istarske ulice usmjeravaju na Pulsku cestu. Na raskrižju u izgradnji postavljeni su privremeni semafori i vozila prolaze kroz Grožnjansku i Staničnu ulicu prema raskrižju za Kopar i Plovaniju. U kasnijoj drugoj fazi za promet će biti zatvorena Pulska cesta (iz pravca Ponte Portona i Krasice) i vozila će biti usmjerena kroz Istarsku ulicu prema središtu Buja. Promet iz Umaga nesmetano će teći prema Ulici Flavia te Digitronskom prema Vodovodu i raskrižju za Kopar. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter