Pocela isplata popisivaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U županijski odjel za proracun i financije pristigao je dio dokumentacije za isplatu naknada popisivacima koji su u Istarskoj županiji u travnju radili na popisu stanovništva, a isplata na tekuce racune pocela je ovih dana.

Iz Državnog zavoda za statistiku za troškove popisa u Istri 28. travnja na racun Županije uplaceno je 2,9 milijuna kuna, što bi trebalo biti 75 posto potrebnih sredstava. Procjenjuje se da ce ukupni trošak popisa biti 3,86 milijuna. Nakon dostave Zavodu cjelokupne dokumentacije bit ce isplacen ostatak novca. Inace, u županijskom proracunu je za ovaj posao planirano cak sedam milijuna kuna.

Po financijskim uputama Zavoda, prioritet imaju isplate naknada popisivacima i kontrolorima. Popisivaci ce dobiti po 170 kuna za svaki dan koji su proveli na poduci (trajala je cetiri dana), za svaku ispunjenu popisnicu šest kuna te po tri kune za svaki ispunjeni upitnik za kucanstvo i za stan, što ce prosjecno biti oko tri tisuce kuna.

Za prijevozne troškove koji su opravdani i dokumentiraju se kartama javnog prijevoza potrebno je odobrenje kontrolora. Samo iznimno popisivac može dobiti još maksimalno tisucu kuna zbog velike raspršenosti terena na kojem je radio, o cemu odluku donosi koordinator Državnog zavoda za statistiku na prijedlog kontrolora i instruktora.
Naknada kontrolora je fiksna - pet tisuca kuna, u što je uracunato sudjelovanje u poduci i držanje poduke popisivacima. I za njihove prijevozne troškove vrijedi pravilo kao kod popisivaca.

Dužnosnici i zaposlenici u Državnom zavodu za statistiku koji su radili na popisu nece dobiti naknade. Za clanove županijskog popisnog povjerenstva naknada je cetiri tisuce kuna neto i na nju se obracunavaju doprinosi, porez i prirez. Ta davanja se ne obracunavaju na naknade popisivacima i kontrolorima jer se, po Zakonu o popisu stanovništva, ne smatra primitkom od kojeg se utvrduje dohodak po Zakonu o porezu na dohodak.

U Županijskom popisnom povjerenstvu od sedam clanova dva su dužnosnici - župan i predsjednik Županijske skupštine, koji je saborski zastupnik (iz Zavoda su tražili mišljenje saborskog povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa po kojem dužnosnici ne mogu dobivati naknadu), a dvije su clanice zaposlenice Zavoda pa ce oni ostati bez naknade.

Nešto ce se uštedjeti i na popisnim povjerenstvima ispostava gdje je naknada takoder po cetiri tisuce kuna neto jer su im na celu gradonacelnici. Za voditelje popisnih centara propisana je naknada od pet tisuca kuna neto.

Za materijalne troškove popisa stanovništva namijenjeno je 1,5 posto od vec dostavljenih sredstava. Troškovi reprezentacije, izricito piše, nece se priznati. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter