Pocela isplata dividende braniteljima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jutros u osam sati pocela je isplata dividende braniteljima, odnosno clanovima Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i clanova njihove obitelji. Za svaki posjedovani udio branitelji ce dobiti 62,78 kuna, a buduci da ih najveci broj posjeduje deset udjela ispada da ce braniteljima u prosjek biti isplaceno 628 kuna.

Rijec je o dividendi koja se isplacuje iz dobiti koju je fond ostvario u protekle dvije godine i za tu je namjenu osigurano 154,48 milijuna kuna. Racuna se da ce taj iznos biti raspodijeljen na oko 250 tisuca clanova fonda medu kojima njih oko 12,5 tisuca ima prebivalište u Istarskoj županiji. Oni clanovi fonda koji ranije dividende nisu podigli mogu to uciniti sada, ali i ubuduce.

Isplata se obavlja putem poslovnica Fine, a dividendu se isplacuje samo vlasnicima udjela fonda koji predoce osobnu iskaznicu i originalnu potvrdu o OIB-u. Zbog te nove odredbe branitelji su ucestalo dolazili u pulsku ispostavu Porezne uprave. Da bi dobili potvrdu o OIB-u branitelji trebaju znati svoj MBG ili pokazati dokument koji sadrži isti. Potvrda o OIB-u se ne naplacuje. Gužve nismo zabilježili, ali je potrebno sacekati koju minutu zbog procedure izdavanja.

U pulskoj poslovnici Fine je isplata išla dosta brzo, a na mahove se dividenda isplacivala cak i na cetiri šaltera. Nekoliko minuta prilikom otvaranja poslovnice nakupilo se 10-ak branitelja koji su isplaceni u nešto više od 10 minuta. Jednakom brzinom je riješeno i narednih 10 clanova fonda. Citav posao je ubrzao redar koji je svakom branitelju ukazao da mora imati originalnu potvrdu o OIB-u. Stoga je nekolicina branitelja iz Fine odmah krenula put Porezne po svoju potvrdu.

Pulska podružnica Fine isplacuje dividendu od osam do 18.30 sati svakim radnim danom, a subotom do 12 sati. Pulska ispostava Porezne uprave radnim danom izdaje potvrde o OIB-u od 7.30 do 13 sati.


Podijeli: Facebook Twiter