Počela gradnja vatrogasnog doma u Medulinu

Kamen temeljac za novi dom medulinskog DVD-a (T. GRBIĆ)
Kamen temeljac za novi dom medulinskog DVD-a (T. GRBIĆ)

Polaganjem kamena temeljca za vatrogasni dom u Medulinu jučer je svečano obilježen početak izgradnje doma na Mukalbi.

- Ovo smo čekali duže od 34 godine i konačno možemo reći da Dobrovoljno vatrogasno društvo Medulin više nije beskućnik. Danas nitko nije sretniji od mene i mojih članova.

Imat ćemo dom gdje ćemo moći smjestiti sva vozila i opremu, a ovaj objekt bit će od velikog značaja i za sljedeće generacije vatrogasaca. Lokacija je izvrsna jer imamo izlaz na Medulinsku cestu i na cestu Medulin - Pomer.

Našli smo i bušotinu za tehničku vodu kojom ćemo puniti cisterne, trafostanica je blizu tako da ćemo idućih tjedana dobiti i priključak za struju, rekao je jučer predsjednik DVD-a Marin Mihovilović.

Medulinski načelnik istaknuo je da je tamošnji DVD jedan od najbolje organiziranih te da je izgradnja doma rezultat rada i napora DVD-a, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Istarske županije i općinskih odjela.

- U doba recesije uspjeli smo osigurati sredstva za gradnju doma. Vrijednost prve faze je 2,5 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je 1,2 milijuna kuna, a ostatak se pokriva kreditom koji je podignut u iznosu od dva milijuna kuna na deset godina, rekao je Buić.

Izvođač radova je zagrebačka tvrtka Eding, a rok za završetak je šest mjeseci. U prvoj fazi izgradit će se garaža i prizemlje, a u drugoj vatrogasni toranj i kat. Gradi se na parceli od tri tisuće kvadrata, prizemlje će imati 550, a kat 200 kvadrata. U donjem dijelu bit će pet garaža, radionica i sanitarni čvor, a na gornjem katu polivalentna dvorana, tri spavaonice, dva ureda i priručna kuhinja.

Otvaranju radova prisustvovali su, između ostalih, dožupan Vedran Grubišić, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović, predsjednik pulskog DVD-a Petar Znahor. Velečasni Ante Močibob blagoslovom je poželio sreću u izgradnji doma.

Kozlevac je istaknuo da je medulinski DVD uzorna organizacija koja se dokazala na području cijele Istre.

Grubišić je izrazio zadovoljstvo zbog početka radova te zamolio građane Istre za strpljenje zbog činjenice da je Istra trenutno veliko gradilište u koju je uloženo više od 500 milijuna kuna što, rekao je, znači da postoji dobra sinergija između lokalne i regionalne zajednice te Vlade. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter