Počela gradnja plinovoda "Južni tok" kroz Srbiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić simbolično je u nedjelju dao nalog za spajanje cijevi plinovoda "Južni tok" u Srbiji, čime je službeno započela gradnja tog multinacionalnog projekta na srbijanskom teritoriju, a tom prigodom čestitku je iz Kremlja uputio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nikolić je ocijenio da početak gradnje "Južnog toka", osim energetske sigurnosti i zapošljavanja, omogućuje da Srbija uputi jasnu poruku kako je postala zemlja u koju vrijedi ulagati i da ima radnike i poduzeća i za kapitalne projekte

Na svečanosti u povodu početka gradnje "Južnog toka", Nikolić je naglasio da će iz Srbije biti angažirano oko 2.500 radnika, a neizravno oko 100.000, te da će zahvaljujući tom plinovodu dugoročno biti riješena opskrba za oko 35 milijuna kućanstava diljem Europe

Srbijanski je predsjednik ocijenio i da je plinovod "Južni tok" simbol povezivanja država i naroda, te da predstavlja i spomenik povezivanja Srbije i Rusije

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u povijesti stoljetnog prijateljstva i suradnje dviju zemalja", poručio je srbijanski šef države

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je na svečanosti kako Srbija nakon nekoliko desetljeća ima veliki projekt

"Srbija nakon više od četiri desetljeća može reći da gradi nešto veliko", naglasio je Dačić. Dačić je istaknuo kako je na razgovorima s Prištinom u Bruxellesu predložio da jedan krak ide i prema Kosovu.

Čestitka u povodu današnjeg početka radova stigla je u Beograd iz Moskve, od predsjednika Rusije Putina.

"Gradnja plinovoda bit će veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti", ocijenio je Putin, istaknuvši da je to važan događaj ne samo za Srbiju već i balkanske zemlje i za čitav europski kontinent, prenosi Itar tas priopćenje Kremlja.

Nikolić se zahvalio ruskom kolegi riječima: "Sretan nam novi početak, predsjedniče Putin".

"Južni tok" će, dnom Crnog mora, spojiti najveća ruska prirodna izvorišta plina sa najvećim tržištima jugoistočne Europe, i osigurati pouzdanu opskrbu za europske potrošače, bez rizika vezanih za tranzit. To će biti veliki doprinos međunarodnoj energetskoj sigurnosti, ocijeni su ruski mediji.

"Gradnja izuzetno velikog plinovoda kroz Srbiju, privući će velike investitore u Srbiju i regiju, donijeti nove poslove, potaknuti dalji socijalni i gospodarski razvoj, a Srbija će, širenjem i modernizacijom tranzitne plinovodne mreže, postati europski energetski centar", navode beogradski mediji ocjenu ruskog Itar-tasa.

Međunarodni projekt "Južni tok" vrijedan je oko 16 milijardi eura, a vrijednost dijela plinovoda kroz Srbiju procjenjena je na oko 1,9 milijardi eura.

Taj transnacionalni plinovod kroz Srbiju će biti dug 421 kilometar. Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju realizirat će zajednička tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj "Južni tok Srbija", u kojoj "Srbijagas" ima 49 posto, a ruski "Gazprom" 51 posto vlasništva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter