Počela gradnja kanalizacijskog kolektora u Rovinju

Radovi su počeli kod Mirne (A. POKRAJAC)
Radovi su počeli kod Mirne (A. POKRAJAC)

Počela je gradnja dosad najvećeg dijela obalnog gradskog kanalizacijskog kolektora, kojim će se sjeverni dio Rovinja priključiti na izgrađeni dio do tvornice Mirna. S novim 3,1 kilometrom kanalizacije do Monsene, na javnu odvodnju će se priključiti ne samo tamošnja turistička naselja Amarin i Valdaliso, već i nekoliko gradskih naselja. Uz postavljanje kanalizacijskih cijevi, u isti kanal će ući i one za plin i vodovod.

Tako će redom kanalizaciju i ostalu infrastrukturu dobiti autokamp Porton Biondi, Bolničko naselje, Salteria, Borik i Valsavie, a omogućit će se i kasnije priključenje Montepozza. Za tamošnje stanovnike i turiste važno je da će se uz kopanje kanala obnoviti vjerojatno najistrošenija gradska cesta prema Monseni. Kasnije će se na kanalizaciju priključiti i bolnica "Prim. dr. Martin Horvat", koja ima ispust u more.

Prva faza gradnje trebala bi biti dovršena do 15. lipnja, kada zbog turističke sezone moraju stati građevinski radovi na otvorenom. Do tada će se postaviti nova infrastruktura od križanja Ulice braće Brajković i Aleje Ruđera Boškovića kod tvornice Mirna do račvanja ceste za Valaltu i Monsenu kod bolnice. Zbog obimne gradnje u kratko vrijeme na gradilištu će biti veliki broj strojeva i radnika. Gradnju vodi šest inženjera, a nadzor obavlja daljnjih četiri.

Kanalizacija će Ulicom braće Brajković doći do ulaza u nekadašnje željezničke logističke zgrade, koje sada koriste veslački i ronilački klub. Dalje će se postavljati uz more, trasom nekadašnje pruge, Šetalištem Josipa J. Strossmayera. Zbog konfiguracije terena izgradit će se i crpna stanica kod željezničke stanice, gdje će se graditi i havarijski ispust. Druga crpna stanica bit će na platou ispred Mirnine hladnjače.

U tijeku ovih radova zaobilazni pravci će prvo biti Tankovićeva ulica kroz Bošket, a potom Ulica Laste prema groblju. Na novi kolektor će se prvi priključiti autokamp Porton Biondi, a nakon gradnje lokalne mreže ostala naselja. 

Za ovaj dio kanalizacije i nastavak do Salterije, koji će se graditi na jesen, utrošit će se nešto više od pet milijuna kuna, od osam milijuna koje je Gradu Rovinju donirala hotelijerska kuća Maistra, u čijem su vlasništvu naselja Amarin i Valdaliso. S novim vodovodom i plinovodom investicija će se popeti na osam milijuna kuna. Preostali dio kanalizacije platit će Komunalni servis iz svojih prihoda. S obzirom da upravlja gradskom kanalizacijom, on je i nositelj čitave investicije. Radove izvode zajednički ponuditelji, pulska Cesta i rovinjski Benčić s podizvođačima.

Na jesen će se graditi kanalizacija i postavljati ostala infrastruktura Vlačićevom ulicom i cestom prema Monseni do ulaza u Valdaliso. Po granici ovog naselja s Amarinom, vod će se spustiti do mora i prihvatiti fekalne vode iz oba naselja, koje su do sada završavale u moru. Na tom mjestu gradit će se najveća crpna stanica. Nakon dovršenja ovog dijela gradski kolektor će pokriti gotovo cijeli Rovinj. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter