Počela gradnja kanalizacije u Dubravici


Danas je počela gradnja kanalizacije u Dubravici, a o toj investiciji pazinske "Usluge" govorili su na konferenciji za novinare, održanoj na gradilištu, Renato Krulčić, pazinski gradonačelnik i Dragan Šipraka, predsjednika uprave "Usluge".

Tijekom 90 dana izgradit će se oko 950 metara tlačnog voda fekalne odvodnje od crpne stanice u Dubravici do "Istraplastike" gdje će se kanalizacija spojiti na postojeći gravitacijski kolektor koji odavde vodi do tri kilometra udaljenog pročistača na ulazu u Pazinsku jamu. Investicija je vrijedna 2.290 milijuna kuna, od čega 90 posto iznosa financiraju Hrvatske vode, a 10 posto Grad Pazin.

Dovršetkom gradnje 25 kućanstva koliko ih živu u ovom naselju moći će se priključiti na kanalizaciju, a buduću da će se postaviti cijevi promjera 315 milimetra na kanalizaciju će se u perspektivi moći priključiti i manje obrtničke radionice.

Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati jednom prometnom trakom, a regulirat će se privremenom prometnom signalizacijom i semaforima, rekao je Šipraka i dodao kako je ovaj projekt važan za zaštitu pitkih voda središnje i južne Istre.

Plan je da se tijekom 2015. i 2016. završi gradnja fekalne kanalizacije cijele Pazinske kotline, dakle da se omogući slijevanje svih takvih voda u pročistač i nakon toga, pročišćenih voda u Pazinsku jamu. Priključenje svih naselja na kanalizaciji i pročistač otpadnih voda glavni je cilj ovog višegodišnjeg projekta, rekao je gradonačelnik Krulčić i dodao da će se uz kanalizaciju u Dubravici, graditi i nogostup uz županijsku cestu koji će mladima omogućiti sigurniji put do kupališta na Pazinčici.

"Intenzivno radimo na još nekoliko kanalizacijskih mreža, a među njima najveća je ona u Stanciji Pataj. Ovo je naselje još uvijek izvan kanalizacijskog sustava, ali kroz dvije godine želimo da sva naselja u Pazinskoj kotlini, a među njima su i dva veća, Lindar i Zarečje, spojimo na pročistač otpadnih voda", zaključio je Krulčić. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter