Počela eko-akcija Neka moja Istra blista

Djeca su uživala u druženju sa životinjama uz lokvu
Djeca su uživala u druženju sa životinjama uz lokvu

Kod lokve Dvori u istoimenom selu u općini Kaštelir - Labinci danas je, na Svjetski dan voda, svečano otvorena 19. ekološko - edukativna akcija Neka moja Istra blista, čija je ovogodišnja tema i moto "Lokve su blago - blago su lokve".

- Cilj nam je probuditi svijest o važnosti očuvanja lokvi u Istri. Najmlađe smo uključili pozivom da nam dostave likovne i literarne radove, za osnovce organiziramo edukaciju pod vodstvom djelatnika javne ustanove Natura Histrica, a lokalne turističke zajednice ćemo potaknuti da, pored redovitih ekoloških aktivnosti, zajedno s lovačkim društvima i udrugama očiste i urede lokve.

Neki TZ-i su to već učinili, a ove godine to planiraju TZ-i Kaštelir-Labinci, Kanfanar i Umag, rekla je koordinatorica za eko-akcije TZ-a Istarske županije Tamara Ninković.

Slavko Brana iz Nature Histrice rekao je da je u bližoj povijesti Istre postojala prava institucija lokvarenja - metodologija izrade lokvi. "Ljudi su jako puno truda uložili da bi napravili lokve, jer im je voda značila život. Služile su im ne samo za napajanje blaga, već za gotovo sve, pa čak i za piće. Širenjem vodovoda izgubile su, nažalost, svoju funkciju. Nekad ih je bilo gotovo tisuću, danas manje od polovice tog broja, a aktivnih ih oko dvjesto. Pravi su centri bioraznolikosti, dragocjene za opstanak životinja i biljaka, i zato je izuzetno važno da ih čovjek, koji u potpunosti ovisi o prirodi, zaštiti", objasnio je Brana.

Općinski načelnik Enio Jugovac podsjetio je da je na njihovom području prije 40-ak godina postojalo više lokvi, od kojih dvije velike iza crkve Kašteliru. Lokvu Dvori izgradili su mještani prije više od pola stoljeća, očišćena je prije desetak godina i dobro održavana, a lani je za vrijeme suše tu usred dana bilo moguće doživjeti bajkovite prizore srna kako piju.

"Nevjerojatan je poriv čovjeka da razmišlja kratkoročno i devastira ono što je teškom mukom napravljeno i značajno je za živi svijet. Prošlogodišnja je suša pokazala upravo potrebu očuvanje lokvi", rekao je Jugovac.

Okupljenima su se obratili i predstavnik sponzora - Zagrebačke banke Valter Šarić te direktorica lokalnog TZ-a Nevenka Kocijančić. Nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića Kaštelir-Labinci i ovdašnje područne škole, za koje je, uz koze i kozliće obitelji Bernobić i jahanje konja Antea Gardelina, posebno dojmljiv trenutak bio puštanje dvaju vodenjaka u lokvu u kojoj su nešto ranije i uhvaćeni. (piše i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter