Pocela državna smotra zborova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred brojnom publikom u subotu je u novigradskom kinu poceo susret najboljih hrvatskih amaterskih zborova. Snage odmjerava njih 13, koji su se kvalificirali putem županijskih smotri u konkurenciji više desetaka zborova iz 14 županija.

Svaki zbor ima na raspolaganju 15 minuta za nastup, koji može osmisliti kako želi. Vrednuje ih strucni žiri u sastavu ?eni Dekleva Radakovic, Josip Jerkovic i Primož Malavašic, koji ce u ponedjeljak proglasiti tri najuspješnija zbora.

Pocasni predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Željko Brkanovic proglasit ce pak najbolju izvedbu pjesme nekog hrvatskog skladatelja, buduci da propozicije nalažu da se svaki zbor predstavi s najmanje dvije domace skladbe.

U natjecateljskom dijelu nema istarskih predstavnika jer pazinski zbor Roženice, iako se kvalificirao, zbog objektivnih razloga ne može nastupiti. Premda je prerano govoriti o favoritima, s mnogo se pažnje u subotu išcekivao nastup izvrsnog cakoveckog i virovitickog zbora, kao i mladog studentskog zbora iz Splita.

Susret okuplja više od šesto zboraša, pribroje li se pjevaci koji se predstavljaju kao gosti, izvan konkurencije. Oni su ženski zbor Novigrad-Cittanova, Cittanova vocalensemble gradske Zajednice Talijana te slovenski akademski zbor Vinko Vodopivec.

Svi nastupi su besplatni, a ljubitelji zborskog pjevanja i više su no dobrodošli. Program se nastavlja u nedjelju od 11 sati.


Podijeli: Facebook Twiter