Počela desalinizacija antičkog broda

Ostaci antičkog broda na desalinizaciji u bazenu hale brodogradilišta Uljanik (foto Dario BENIĆ)
Ostaci antičkog broda na desalinizaciji u bazenu hale brodogradilišta Uljanik (foto Dario BENIĆ)

Prije tjedan dana iz utrobe Flaciusove ulice u Puli, s 4,5 do šest metara dubine, na metalnoj je konstrukciji - da se ne bi raspao - u jednom komadu izvađen antički drveni brod.

Ovaj je jedinstveni arheološki nalaz u ovom dijelu Europe kamionom prevezen u jednu od hala brodogradilišta Uljanik gdje će iduće dvije godine provesti na desalinizaciji te potom još dvije na konsolidaciji specijalnim kemikalijama.

Za to vrijeme trebalo bi pronaći i lokaciju na kojoj bi se brod izložio, što nije mali problem s obzirom da je, procjenjuje se, u originalu dugačak čak 20-ak metara. Uz ovaj veliki brod pronađen je i jedan manji, koji je ranije izvađen.

Zahvaljujući čitatelju Dariju Beniću, koji nam je poslao fotografije početka procesa desalinizacije u bazenu napravljenom za ovu prigodu, po prvi se put može vidjeti kako izgleda antički brod iz perioda od 1. stoljeća pr. Krista do 1. stoljeća pos. Krista.

Zahvaljujući mulju u koji je bio utonuo, brod je vrlo dobro očuvan, a arheolozi su pronašli i hranu, raznu užad, drvene klinove, vretena, amfore, životinjske kljove, potplate antičkih sandala, kockice za igru, kamene skulpture delfina, rimske posude i vrčeve te velike količine organskih nalaza u njima, poput pinjola, koštica bresaka, oraha i žitarica. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter