Pocela blokada pulskog sveucilišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što je bilo odluceno u petak na plenumu Nezavisne studentske inicijative u Puli, u ponedjeljak je pocela potpuna blokada Sveucilišta Jurja Dobrile. Studenti su se ujutro okupili i bez ikakvih izgreda i protivljenja nadležnih preuzeli kontrolu nad zgradama ove visokoobrazovne institucije, ustanovili redarsku službu, izvjesili kodeks ponašanja, oformili brojne radne grupe te poceli održavati alternativna predavanja i radionice.

- Smatramo da nadležno Ministarstvo nije ucinilo apsolutno ništa kako bi se riješio naš zahtjev za besplatnim školovanjem. Dapace, u javnost se i medije plasiraju neistinite informacije o besplatnom školovanju za sve brucoše sljedece akademske godine, dok je to zapravo linearni model placanja školarina. Odlucili smo ponovno blokirati nastavni proces jer je to ocito jedini nacin da skrenemo pažnju na našu borbu i na socijalnu nejednakost u državi, isticu studenti.

Još jednom naglašavaju da je njihov zahtjev zakonski osigurano potpuno javno financiranje obrazovanja za sve one koji zadovolje uvjete upisa i izvršavaju obveze studija i to na svim razinama zakljucno s poslijediplomski studijima. Dodaju da je dostupnost obrazovanja ustavno pravo te da se bore ne samo za svoja prava vec i za sve buduce naraštaje.

Sve dok plenum, koji ce se sastajati svaku vecer u 19 sati, ne odluci drukcije, bit ce zabranjena svaka nastavna aktivnost, a jedino ce biti dozvoljeno održavanje usmenih i pisanih ispita u posebnim prostorijama koje ce nadgledati redarska služba zbog prevencije održavanja nastave.

U zahtjevima studenata za besplatno obrazovanje podržavaju ih brojni profesori, potporu im je u petak izglasao i Studentski zbor pulskog sveucilišta, a podršku imaju i u od Uprave sveucilišta koja nece poduzeti nikakve sankcije prema prosvjednicima kao što to nije ucinila ni tijekom proljetne blokade.

- Studenti su zaustavili odvijanje nastave kao što su i najavili te su postavili jedinstveni zahtjev za potpuno javnim financiranjem visokog školstva što kao zahtjev podržavamo i tražimo zajedno sa ostalim rektorima da Ministarstvo stvori uvjete za ispunjena ovog zahtjeva, kazao je rektor Robert Matijašic.


Podijeli: Facebook Twiter