Počela berba: pomidori odlični, ali ih je malo

Branje industrijske rajčice u punom jeku
Branje industrijske rajčice u punom jeku

Berba industrijske rajčice ovih je dana u punom jeku na poljima oko Umaga. Bere se za potrebe proizvodnje koprivničke prehrambene tvrtke Podravka, koja u svoju umašku tvornicu Povrće, jedinu takvu u Hrvatskoj sirovinu doprema s istarskih polja od 69 kooperanata. Pod rajčicom je ove godine 220 hektara na kojima je posađeno 4,3 milijuna sadnica, a čak tri četvrtine ukupnih površina nalaze se na Umaštini, dok je ostalo u okolici Pule i Ližnjana.

Iako kvaliteta plodova nije upitna, suša je ove godine uzela veliki danak - Podravka je očekivala rekordan prinos od 11 tisuća tona, ali kako stvari sada stoje, procijenjeno je da će se ubrati između osam i devet tisuća. I to ako sve protekne u redu do kraja berbe, koja bi po planu trebala trajati do 10. rujna.

U selu Jeci kod Petrovije u berbi zatekli smo predsjednika udruge proizvođača industrijske rajčice Pomidor Darija Makovca iz Savudrije i stotinjak metara dalje, na obližnjem polju, njegovog kolegu Marija Miloša iz Murina.

- Nije samo suša utjecala na prinose, već i tuča koja je na širem području Savudrije početkom lipnja potukla 28 hektara pomidora. Planirao sam ove godine na svojih 18 hektara proizvesti 1.100 tona, ali sad mi se čini da će prinos biti između 850 i 900 tona, kazao je Makovac.

- Zadovoljan sam kvalitetom pomidora, ali gubici su veliki. Suša je zaista katastrofalna. Skoro svaki dan radila je pumpa za navodnjavanje, pa su troškovi za struju veliki. A tu su i drugi izdaci, rekao je Miloš i dodao da će brati do 24. kolovoza.

U punom je pogonu i Podravkina tvornica, gdje je uz 60 stalnih radnika u proizvodnji zaposleno još 30 sezonaca, koji će raditi do 30. rujna.

- Dosad je prerađeno 4.500 tona svježe rajčice, a još toliko ima u poljima. Suša i tuča utjecale su na manje prinose, ali bit ćemo zadovoljni i s osam do devet tisuća tona, jer imamo još zaliha od lani. Na početku sezone kvaliteta plodova bila je izvanredna, ali, kako dani berbe odmiču, sve su lošiji. Oni s Puljštine su sitniji, s manjim oštećenjima zbog suše. Tamo gdje je navodnjavano, rajčica je dobra rekla je direktorica umaške tvornice Marina Diminić Visintin. (Piše Tanja KOCIJANČIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter