Pocela berba maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan dana ranije nego lani pocela je berba ranih sorti maslina na Vodnjanštini i Bujštini. Vec ovog tjedna otvorit ce se uljare, a ona u Baredinama kraj Buja vec radi. Lani je dvadeset istarskih uljara preradilo šest tisuca tona plodova, ove godine ce znatno više. Ocekuju se vece kolicine jer stiže na rod oko sto tisuca novih stabala, a i stara su rodila bolje nego lani kada je suša bila žešca. Zbog cega tako rana berba, pitamo Franka Raguža, voditelja strucne službe vodnjanskog Agroturista.

- Tri su osnovna razloga - klimatske promjene, nove rane sorte i kvaliteta ulja koja se želi postici ranom berbom. Zbog globalnog zatopljenja ljetne žege i suše uzrokuju raniju zriobu. U srpnju i kolovozu pocinje nalijevanje ulja u plodu, pa ako tada nema kiša, dolazi do prijevremene zriobe. S druge strane u Istri je od šezdesetih godina do sada posadeno puno talijanskih ranih sorti maslina lecino i pendolino koje sazrijevaju ranije nego one domace. S bužom, karbonacom i bjelicom treba još pricekati oko tjedan dana, preporucuje Raguž.

- S berbom se obicno zapocne kada jedna trecina masline potamni. Najkvalitetnije maslinovo ulje dobiva se upravo iz poluzrelih plodova, jer se zriobom gube arome. Oni koji žele kvalitetu krecu u ranu berbu, veli strucni savjetnik.

Procjenjuje se da u južnom dijelu Istre, do Bala, ima oko 250.000 stabala, od cega je 180 tisuca starih maslina. Lani je samo s tog podrucja preradeno 2.500 tona plodova, doznajemo od Raguža. Pocetkom sljedece godine Vodnjanci ce zasaditi nove maslinike s najmanje 40.000 novih sadnica. Udruga Agroturist za svoje je clanove ugovorila s domacim rasadnicima proizvodnju autohtonih sorata kojih nema iz uvoza.

Sve su vece kolicine istarskog ulja na tržištu, medutim cijene su i dalje visoke. No, naš sugovorik veli da su gotovo sve prošlogodišnje ulje prodali. Pola litre Melota košta 100 kuna bez PDV-a. Ulje visoke kvalitete, tvrdi Raguž, uglavnom se lako prodaje.Na pitanje zbog cega je ulje tako skupo i hoce li ga moci prodavati po toj cijeni i kada ga bude više na tržištu, Raguž odgovora da su maslinari spremni cijenu prilagoditi zahtjevima tržišta.

Drugi pak tvrde da su cijene prenapuhane i nema razloga da ulje bude skuplje od 90 kuna. Kada cijena ne bi bila tako visoka, i potrošnja istarskog ulja bi porasla, pa kupci ne bi kupovali jeftinije ulje u Italiji ili Dalmaciji.


Podijeli: Facebook Twiter