Pocela akcija "Moj kažun"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Moj kažun - la mia casita", akcija zaštite i valorizacije kažuna, otvorena je na lokaciji "tri kažuna" nedaleko od Sv. Foške kod Vodnjana. Taj ce lokalitet, istaknuo je gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic, na kraju akcije biti bogatiji za još jedan kažun, uz dva dosad vec obnovljena. Koordinator obnove kažuna i suhozida je Branko Orbanic, dugogodišnji suradnik Grada Vodnjana.

Prije šest godina upravo su na toj lokaciji obnovljeni prvi kažuni i potekla je ideja za ovu akciju koja se održava vec petu godinu, a ove ce godine trajati do 28. svibnja. Dosad je kroz akcije obnovljeno više od 50 kažuna i sto metara suhozida, a kroz 154 dodijeljene gradske potpore obnovljeno je dodatnih više od sto kažuna. Na Vodnjanštini ima oko dvije tisuce kažuna, što je najveca koncentracija na Mediteranu.

- Želimo obnoviti sve kažune i stoga unatoc teškoj gospodarskoj situaciji ovu akciju treba i dalje provoditi zbog ocuvanja ruralne baštine, rekao je Vitasovic. Osim jednog na lokaciji "tri kažuna" obnovit ce se još dva na lokaciji "dva kažuna".

Kažuni, kamene poljske kucice vec su stoljecima strukturalni elementi vodnjanskog ruralnog prostora. Radionice za obnovu kažuna i suhozida održavat ce se svakog petka i subote od 8 do 20 sati na lokacijama "kod tri kažuna" kod Sv.Foške i u blizini crkvice Sv.Mihovila iz Banjola.

Za ukljucivanje u akciju nije se potrebno najaviti ili upisati, a sve informacije moguce je dobiti na info punktu kod Sv. Foške. Svaki sudionik akcije dobit ce radne rukavice, a po završetku radionica diplomu o sudjelovanju te majicu i kapu akcije za uspomenu.

Strucna predavanja na temu gradnje i važnosti kažuna i suhozida održavat ce se svake subote s pocetkom u 18.30 sati na lokaciji "tri kažuna" kod Sv. Foške. Turisticki vlakic ce, uz ove, obilaziti i lokaciju crkvice Sv. Mihovila gdje se nalazi novo arheološko nalazište. Dio programa je obilazak nove kulturno-turisticke staze koja je prigodna za šetnju te vožnju biciklom. (P. LUKEŽ, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter