Počela 32. motovunska ljetna škola arhitekture

Motovun ponovno ugošćuje studente arhitekture i eminentne stručnjake (M. RIMANIĆ/arhiva)
Motovun ponovno ugošćuje studente arhitekture i eminentne stručnjake (M. RIMANIĆ/arhiva)

Međunarodna ljetna škola arhitekture, koja se po 32. put održava u Motovunu, počela je s radom. Predavanja, rasprave, stručni obilasci i izložbe u sklopu stalne teme "Tradicija, kreativnost i održivost" trajat će do 12. kolovoza, a vezani su uz obnovu istarskih gradova i projekte značajne za Istarsku županiju.

Voditelj ove škole Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, kaže da su od 2007. izrazito usmjereni na koncept održive arhitekture i razvoja, a u programu je i 6. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u sklopu europskog projekta PASS-NET (IEE) i 3. IDES-EDU.

U školi će, uz brojne predavače i studente iz Hrvatske, sudjelovati predavači i studenti iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, SAD-a, Italije, Slovenije i drugih zemalja. Uz predavanja redovito se održavaju stručne prezentacije sponzora - proizvođača raznih građevinskih materijala, sustava i opreme.

Mnoge aktivnosti škole otvorene su za sve koji se žele pridružiti. Tu si i 8. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture te 8. međunarodna dječja likovna radionica, u suorganizaciji s motovunskim Društvom Naša djeca.

Već tradicionalna izložba studentskih radova, onih iz prethodne generacije, bit će otvorena u četvrtak, 8. kolovoza, u Multimedijskom centru Luka u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre (DAI-SAI).

Uz njih, bit će izloženi i radovi iz međunarodne radionice "Arhitektura fortifikacija Brijuni 2012.", u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni.

Završna izložba i javna prezentacija studentskih radova 32. međunarodne motovunske ljetne škole arhitekture održat će se u nedjelju, 11. kolovoza na motovunskom Trgu Andree Antica ispred Studijskog centra. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter