Počela 19. međunarodna ljetna škola harmonike

Borut Zagoranski, harmonikaš i bajanist (Arhiva)
Borut Zagoranski, harmonikaš i bajanist (Arhiva)

Počela je 19. međunarodna ljetna škola harmonike, manifestacija koja nudi učenicima, studentima i nastavnom osoblju program koji obuhvaća znanja iz metodike, tehnike, teorije i prakse nastave harmonike dokazanih vrhunskih pedagoga i koncertista na ovome instrumentu, a koja se nadovezuje na programe u glazbenim školama i akademijama.

Kako je rekla tajnica OKUD-a Istra Izolda Prenc, od 1. do 6. srpnja u prostorijama OKUD-a Istra program se ostvaruje u jutarnjim i poslijepodnevnim satima individualiziranom nastavom uz prethodno pripremljene skladbe po izboru, nastavom komorne glazbe i orkestralnim muziciranjem, dakako sukladno zahtjevima i mogućnostima polaznika te pripremom, slušanjem i sudjelovanjem na koncertima.

Saznajemo da su u sklopu Ljetne škole planirana tri koncerta. Prvi je na programu večeras u 21 sat u crkvi sv. Franje, kada će solistički recital izvesti jedan od predavača na Ljetnoj školi, docent na Muzičkoj akademiji u Cetinju Predrag Janković.

Na Forumu će 4. srpnja u 21 sat nastupiti Harmonikaški orkestar "Stanko Mihovilić", dopunjen polaznicima Ljetne škole pod dirigentskom palicom Tatjane Lajić, a program će dopuniti i vokalno-instrumentalni sastavi OKUD-a Istra.

Posljednji koncert na programu je u subotu 6. srpnja u 21 sat u crkvi sv. Franje, kada će svoj rad prezentirati polaznici 19. međunarodne ljetne škole harmonike, a tom će prilikom biti upriličena podjela potvrda o sudjelovanju i diploma. Na sve koncerte ulaz je besplatan.

Što se tiče ovogodišnjih predavača, to su Predrag Janković (1976., Podgorica, Crna Gora), koji je nastupao kao solist u raznim ansamblima i orkestrima diljem svijeta. Profesor je harmonike i prodekan za nastavu na Muzičkoj akademiji u Cetinju.

Borut Zagoranski (1980., Ptuj, Slovenija) stalni je član žirija na međunarodnim harmonikaškim natjecanjima te je predavač na Odsjeku za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u Hrvatskoj i na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Organizator 19. međunarodne ljetne škole harmonike je OKUD Istra iz Pule, a omogućili su je Grad Pula i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter