Pocela 10-dnevna vladavina Zlatnog lava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bajkovitim svecanim ceremonijalom u petak je otvoren 12. medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav, koji ce do 10. svibnja, pod umjetnickim vodstvom njegovog utemeljitelja Damira Zlatara Freya, publici priuštiti uživanje u 15 kazališnih predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine, ali i jedinstvenoj andeoskoj atmosferi koja prati ovaj prepoznatljivi simbol i najznacajniju kulturnu manifestaciju Umaga.

Prema vec tradicionalnom, pomno osmišljenom scenariju, umjetnici i uzvanici su se okupili na prijemu u Gradskoj palaci. Tu je gradonacelnik Vili Bassanese predao vatru nježnim balerinama i baletanu iz škole Carlota Grisi, koji su je ponijeli gradskim ulicama u pratnji suvremenih vitezova na mocnim motorima - clanova Moto kluba Staaari rokeri, sve do parka pred gradskim kazalištem, gdje ju je preuzela i festivalski plamen upalila predsjednica žirija Sibila Petlevski, profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveucilišta u Zagrebu, književnica i performerica. Okupljenima se obratio i ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture Srecko Šestan.

Na putu vatre, gradani i turisti su imali prigodu razgledati izložbu kazališnih plakata pokojnog autora Predraga Spasojevica, priredenu u bivšem Martradeu u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti Istre, koju je otvorila njegova ravnateljica Gorka Ostojic Cvajner. Upoznali su voditeljicu programa Barbaru Kolar i domacicu festivala Milu Elegovic, doznali da su clanovi žirija teatrologinja Mani Gotovac i ravnatelj virovitickog kazališta Miran Hajoš te zasluženim aplauzom pozdravili nastup Zdenke Kovacicek koja je interpretirala Janis Joplin.

Radnja se zatim premjestila u gradsko kazalište na "San Ivanjske noci" Williama Shakespearea u režiji Zoltana Puškaša, ansambla madarske manjine Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz. U subotu u 21 sat na repertoaru je "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Danila Kiša u režiji Gradimira Gojera i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.
(Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter