Pocastite se dobrim ruckom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cesto sam, sve dok nisam dobila stalnu adresu u mjestu uz more, mislila da je brudet vrlo skup i kompliciran pa ga stoga nisam pripremala ukucanima. Pocastili bismo se, istina rijetko, u gostima ili pak u restoranu. No, uz ostale cari, život u ribarskom selu ima i tu prednost da ti susjed ponudi višak ribe s kojim ne zna što ce, a tebi odlicno dode iz više razloga - taman si mozgao što bi sutra za rucak, riba je svježa i divlja, što znaci da je s pravoga mora, a ne iz gojilišta, i na koncu - besplatna. Košta tek osmijeh i stisak ruke, što je osnova dobrosusjedskih odnosa.Za pripremiti brudet potrebno je više vrata ribe, može koja školjka, rak, kanoca i slicno. Na ribarnicama se može kupiti vec pripremljena riba za brudet po sasvim pristojnim cijenama, stoga predlažem da pocastite svoju obitelj dobrim i nesvakidašnjim ruckom. Ako živite uz more, nešto - poput priljepaka i rakova - možete i sami uloviti. Brudet, kao i svako drugo šugo, ima svoja pravila, obicna i jednostavna. Osim cišcenja ribe, koje je možda problematicno onima koji se ne snalaze s ribama (na ribarnicama ih obicno ciste prodavaci), priprema nije komplicirana.
Za obiteljski rucak, recimo za 6 osoba, kako to radi Tea Oplanic iz Funtane, potrebno je oko tri kilograma razlicite sezonske ribe, koja školjka, kilogram kapule, nekoliko cesana cešnjaka, malo više od pola litre šalše ili pelata, tri decilitra maslinovog ulja, dva dl bijelog vina (ili pola dl vinskog octa odnosno limuna), malo peršina.U padelu se najprije stavi pola maslinovog ulja i pirja malo posoljena kapula dok se ne pocne raspadati, dodaju se na komadice nasjeckane sipe dok ne omekšaju (oko pola sata). Zatim se dolije šalša i pusti da zakuha te se stavi ocišcenu ribu, manju citavu, vece u komadima, nekoliko kanoca, jednog raka, škarpinu, kokota (peteh), pa jedan špic, list (švoj), cacu i psa (ovisno o sezoni, može i druga riba). Prelije se ostatkom šalše (mogu i pelati) i maslinovim uljem, doda se vino, nasjeckan peršin i cešnjak. Pusti se da lagano zakuha, no ne smije se miješati vec se lagano protrese padelu, doda se papra i kuha najviše pola sata.

Brudet se obicno jede s palentom, no ukoliko niste ljubitelj, možete pripremiti domacu tjesteninu, lazanje (široke rezance) koji ce takoder dobro ici uz brudet. Kao prilog može i broskva s krumpirima na padelu. Brudet je dobar i stoga što ce obiteljsko druženje u blagovaonici proteci neuobicajeno - zbog grickanja i sisanja krljušti kanoca i kliješta rakova te školjki (dobro ce doci kuhinjska krpa ispod vrata), blagovanje ce potrajati, a time ce se i obogatiti subotnji ili nedjeljni rucak. Buduci da je brudet izdašan, sigurno ce vam ostati i za sljedeci dan pa ga možete poslužiti uz neki drugi od ranije navedenih priloga.Savjet: brudet se ne miješa kuhacom vec se padela lagano svako toliko protrese, a vino ili limun se dodaju da se riba ne bi raspala. Ako stavite koju kanocu, dobro ju je rasporiti oštrim nožem preko trbuha pa ce se njeno tijelo dijelom iscijediti u šugo i uciniti ga gušcim i ukusnijim. (V. MEDVEDEC)

 


Podijeli: Facebook Twiter