Pocast žrtvama partizanskog zlocina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, danas je misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeca odana pocast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u jamu koja je otkrivena prije 21 godinu.

U jamu su partizani bacili tijela pripadnika postrojba NDH-a koje su ubili nakon bitke kod Krašica 1. sijecnja 1943. te u svibnju i lipnju 1945. te tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i casnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno 447 kostura tih žrtava.

"Spomen-pohod Jazovka" tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašisticke borbe, organizira udruga Hrvatski obredni zdrug - Jazovka.  Na odavanju pocasti žrtvama, po podatcima organizatora, okupilo se oko tri tisuce predstavnika udruga i rodbine ubijenih.

Misu zadušnicu pokraj Jazovke predvodio je fra Nikola Barun koji je u propovijedi istaknuo kako "dolazeci svake godine na ovo sveto tlo mi kao vjernici, kršcani, ne istražujemo niciju osobnu krivnju niti politicko opredjeljenje nego smo došli iskazati ljudsku i kršcansku pocast svim žrtvama ovdje i diljem Hrvatske".

Na misi i molitvi ispred jame Jazovke sudjelovalo je i 10-ak rimokatolickih i grkokatolickih svecenika, a za žrtve muslimanske vjere molio je Idriz ef. Bešic, izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Idriz ef. Bešic istaknuo je kako je "naše pamcenje i sjecanje na naše žrtve naše pravo, naš zavjet i naša obveza gdje testiramo našu nacionalnu i ljudsku svijest".

Pokraj jame procitan je "Prosvjedni zahtjev vlastima Republike Hrvatske", koji je potpisao predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga - Jazovka Boris Prebeg, i u kojemu se traži "otkrivanje hrvatskoj i svjetskoj javnosti povijesne istine o Hrvatima žrtvama Drugoga svjetskoga rata, poraca i razdoblja teroristickoga jugokomunistickog sustava".

Traži se i da se sve žrtve otkriju i oznace sva znana i još neotkrivena stratišta i grobišta te da se žrtvama utvrdi identitet i pravo na cast i dostojan grob. Upozorava se da se i dalje otkrivaju Jazovke, strahotna stratišta i grobišta jugokomunistickih žrtava te da je do sada službeno popisano više od 1.500 takvih jama, od toga 600 u Sloveniji.


Podijeli: Facebook Twiter