Pocast žrtvama i poziv na suživot

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici udruge Libero Comune di Pola in Esilio (Slobodna opcina Pula u egzilu), Grada Pule i pulske Zajednice Talijana, danas su na kameni blok u memorijalnom parku kraj pulske Katedrale položili vijence u znak sjecanja na stotinjak Puljana koji su 18. kolovoza 1946. godine poginuli u eksploziji protubrodskih mina na tadašnjem gradskom kupalištu Vergarola.

Tim su cinom odali pocast svim žrtvama i njihovim obiteljima, kao i kirurgu Geppinu Michelettiju koji je dva dana nesebicno pomagao ranjenicima unatoc cinjenici da je u eksploziji izgubio dva sina, brata i šurjaka.

"Danas dajemo pocast žrtvama eksplozije na kupalištu Vergarola koja je tog dana uništila normalnost života u ovom gradu. Bila je to tragicna prekretnica u sudbini ovog grada, ali i u sudbinama pojedinaca. Mnogi od nas bili su prisutni ili u blizini Vergarole kada je eksplozija odjeknula.

Ova je komemoracija ostvarenje zajednicke želje pulske Zajednice Talijana, Grada Pule i udruge Libero Comune di Pola in Esilio, a znacajna je i zbog toga jer ne želimo zaboraviti prošlost. Gradani bez povijesti nemaju buducnost, a mi želimo buducnost suživota i mira", kazala je Claudia Milotti, predsjednica pulske Zajednice Talijana na komemoraciji.

Njoj su se pridružili Argeo Benco, gradonacelnik Slobodne Opcine Pula u egzilu i Pierina Fabris, vicekonzul rijeckog Talijanskog konzulata koji su se slicnim emotivnim rijecima obratili brojnim okupljenim esulima i "rimastima" koji su se bili prisutni na manifestaciji ispred spomen ploce.

"Svi Puljani moje generacije imaju bolno i neizbrisivo sjecanje na eksploziju na Vergaroli, a danas se ovdje susrecemo iz pijeteta prema žrtvama te tragedije", kazao je Benco.

Komemoraciji je prethodila svecana misa u pulskoj Katedrali koju je predvodio velecasni Željko Staver i tijekom koje je u više navrata nastupio Mješoviti pjevacki zbor "Lino Mariani" pulske Zajednice Talijana.


Podijeli: Facebook Twiter