Počast svima koji su slobodu platili svojim životima

Maškare u Bujama (K. FLEGAR)
Maškare u Bujama (K. FLEGAR)

Pored spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Plovaniji kod Buja okupili su se predstavnici gradova Buja i Pirana, te udruge boraca s tih područja, kako bi prigodnim komemorativnim skupom odali počast brojnim poginulim borcima i žrtvama koji su slobodu platili svojim životima. Delegacije gradova Pirana i Buja predvodili su čelnici Peter Bossman i Fabrizio Vižintin, a osim njih vijence i cvijeće na spomen obilježje položili su i predstavnici udruga antifašističkih boraca Bujštine i područja Pirana. Svim palim borcima i žrtvama fašizma počast su odali i minutom šutnje.

- Ovo je počast svima koji su se borili i donijeli slobodu. Ne smijemo zaboraviti da je antifašizam tekovina naše moderne civilizacije, da živimo u slobodi, a to sigurno ne bismo mogli da su prevladale strahote nacifašizma, poručio je Fabrizio Vižintin, dok je njegov kolega iz Pirana Peter Bossman dodao kako ovo nije skup na dan žalosti, nego na dan ponosa, zahvaljujući svima koji su platili najvišu cijenu za slobodu svih naroda. NOB je početak velikog prijateljstva tri naroda s ovih prostora što treba nastaviti, a naše nastojanje moramo napajati vrednotama koje su nam darovali borci NOB-a, svoje živote, dodao je Bossman.

Predsjednik udruge boraca NOB-a Pirana Bojan Česnik je dodao da okupljanje kod spomenika na Plovaniji znači prisjećanje na strahote koje su Nijemci i lokalni fašisti učinili na tom dijelu slovenske i hrvatske Istre. Samo u jednoj velikoj akciji pobili su preko 200 ljudi i zapalili 55 naselja, dodao je Česnik napominjući da je na spomeniku uklesano i nekoliko imena slovenskih boraca kojima se, ali i svim drugima i ovom prigodom treba zahvaliti za sve što su ugradili u današnju slobodu.

Sudionike ove komemoracije pozdravio je i predsjednik UAB Bujštine Anton Kosmina, dodajući da tradiciju okupljanja pored spomenika koji predstavlja spomen na samo jedan dio od 17.000 poginulih Istrana u II. svjetskom ratu, treba nastaviti, a tekovine antifašizma stalno njegovati i naglašavati.

U programu komemoracije sudjelovali su Muški pjevački zbor Pergula iz Sv. Petra i učenici osnovne škole iz Sečovlja. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter