Počast svima koji su dali živote za suverenu Hrvatsku

U Buzetu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Buzetu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Buzeta predvođena gradonačelnikom Sinišom Žulićem, predsjednik buzetske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Adam Belušić i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora u Buzetu Ratko Klarić u ime hrvatskih branitelja te delegacija Udruge antifašista Buzeta predvođena predsjednikom Edom Jermanom položile su vijence na gradskom groblju kod Središnjeg križa i u Spomen-parku. U nazočnosti branitelja, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, časnika i dočasnika te predstavnika Policijske postaje u Buzetu, minutom šutnje odana je počast svima koji su svoje živote dali za suverenu i samostalnu Hrvatsku.

Mnogi bez zaslužene Spomenice

- Na ovom, za nas Buzećane značajnom mjestu, u Spomen-parku poginulim partizanima u Drugom svjetskom ratu i tisućama boraca koji su u tim sudbonosnim vremenima dali svoje živote da bi stvorili tadašnju Hrvatsku, a koju su u Domovinskom ratu branitelji znali obraniti, stvorena je čvrsta poveznica naših povijesnih vrijednosti koje istarski, posebno buzetski čovjek zna cijeniti. Vrijeme je da se sve političke opcije, bez obzira na "boju", crvenu, plavu, žutu ili zelenu, objedine i sliju u prekrasnu dugu razuma, tolerancije i zajedništva, poručio je Adam Belušić.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je gotovo tisuću branitelja s područja Buzeštine, 97 posto odazvalo se na mobilizacijski poziv, ne računajući dragovoljce koji su među prvima krenuli u obranu Domovine, a sto posto je bila popuna formacijskim (ne)borbenim sredstvima. Branitelji Buzeštine bili su raspoređeni u 23 postrojbe HV-a i policije diljem Hrvatske. Brojke su to koje nisu dostignute nigdje drugdje u Hrvatskoj, ali treba znati, podsjetio je Belušić, da je više od 80 posto i dan-danas bez zaslužene Spomenice, a o činovima HV-a da i ne govorimo.

- Spomen-park nazivamo parkom istine i ponosa, ogledalom Buzeta u kojem su imena i prezimena 621 žrtve koje su dale svoj život za slobodu te biste narodnih heroja i buzetskih velikana. Razdoblje od 1941. do 1945., htjeli to neki priznati ili ne, poveznica je s onim od 1991. do 1995. godine. Sve što je učinjeno u prvom razdoblju, u drugom je obranjeno. Ovo što zajedno činimo, buzetska Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i Udruga antifašista, nit je vodilja i drugima. U Istri ih je vrlo malo, jedan ili dva grada, gdje ovako surađuju, istaknuo je Edo Jerman.

Osvjetlali obraz Buzeta i Istre

Gradonačelnik Siniša Žulić, istaknuvši da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u hrvatskoj povijesti, zahvalio se svim braniteljima te rekao: "Osvjetlali su obraz i Buzeta i Istarske županije i pokazali da su spremni riskirati svoj život za domovinu". (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter