Pocast stradalima u Šajinima i Bokordicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo selo u opcini Barban prisjetilo se tragicnih stradanja koja su se dogodila u noci s 8. na 9. sijecanj 1944. kada je u zlocinackom pohodu fašista i paljevini sela stradalo više od 50 mještana.

Podsjecanje na ovu strašnu tragediju i odavanje pocasti nedužnim šajinskim žrtvama zapocelo je polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima i nevinim žrtvama u centru Šajina. Ucinili su to predstavnici mještana Šajini, opcine Barban, SAB-a Barban, predstavnici opcine Svetvincenat, opcine Matulji i delegacija bratskog sela Lipa.

Umjesto tradicionalnih govora, ovog je puta procitana dirljiva pjesma na cakavštini ciji se stihovi obracaju stradalim precima današnjih Šajinaca s porukom "Niste za niš umrli", nakon koje su redom izgovorena sva imena stradalih. Kako je rekla voditeljica programa Nensi Pereša, današnje i buduce generacije nikad nece saznati tocan razlog zašto su u "strašnoj noci" mnoge obitelji zavijene u crno.

Program obilježavanja 68. obljetnice tragedije nastavio se prigodnim programom u Društvenom domu Šajini, te misom u mjesnoj crkvi Sv. Petra.

Istog dana stradali su i mještani sela Bokordici koje su takoder spalili nacifašisti. Stoga su prije komemoracije u Šajinima delegacije udruga proizašlih iz NOB-a i clanovi obitelji stradalih položile vijence i na spomen obilježje u Bokordicima. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter