Počast poginulima za domovinu diljem Istre

Dan državnosti obilježen u Puli (M. ANGELINI)
Dan državnosti obilježen u Puli (M. ANGELINI)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na pulskome gradskom groblju te na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa, u Puli je obilježen Dan državnosti. Svečanost je počela polaganjem vijenaca na središnje križu gdje su počast odali predstavnici Grada Pule, Istarske županije, gradskih i udruga Domovinskog rata te brojni uzvanici.

- Velik je ovo dan kada odajemo počast onima koji su položili živote za domovinu i njihova se žrtva nikad ne smije zaboraviti, rekao je predstojnik Državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević, pozvavši na minutu šutnje. Vijenci su potom svečano položeni na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

U povodu Dana državnosti položeni su vijenci na središnji križ na rovinjskom groblju Laste. Prigodnoj komemoraciji prisustvovale su delegacije Grada Rovinja, gradski vijećnici, predstavnici braniteljskih udruga, Udruge antifašističkih boraca, političkih stranaka i manjinskih zajednica. U prigodnom govoru predsjednik Gradskog vijeća Davorin Flego zahvalio se svima onima koji su dali svoj život za domovinu, posebno obiteljima poginulih rovinjskih branitelja Tomislava Brstile, Darka Rušanca, Tonija Godene i Stjepana Herbuta. Prazničko ozračje uveličali su gradska limena glazba i mažoretkinje, koji su nakon defilea ulicama i trgovima nastupili na središnjem Trgu maršala Tita.

Počast svima koji su doprinijeli stvaranju Hrvatske, u povodu Dana državnosti, odali su predstavnici Grada Novigrada, političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Uz središnji križ na gradskom groblju položili su vijenac, zapalili svijeću i održali minutu šutnje gradonačelnik Anteo Milos, njegova zamjenica Sonja Šikanić, predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica, predstavnici HDZ-a i Zelenog saveza - Zelenih te udruga Hvidra Umag, UHBDR 154. i IPA Istra. (N. S., A. P., K. F.)

 


Podijeli: Facebook Twiter