Počast konstruktivističkom umjetničkom pokretu

Otvorenje izložbe (M. R.)
Otvorenje izložbe (M. R.)

U motovunskoj galeriji hotela Kaštel otvorena je izložba "Konkretna umjetnost 9: Konstruktivizam jučer i danas" na kojoj su izložena djela umjetnika iz Argentine, Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije koji stvaraju na tragovima konstruktivizma.

Prva motovunska izložba konkretne umjetnosti "Hommage a Kandinski" održana je prije osam godina s namjerom da postane tradicionalna, a to se na zadovoljstvo likovne publike i ostvarilo. Na devetom izdanju izložbe konkretne umjetnosti izlažu Silvia Battisti, Franz Berger, Ivan Bidoli, Pino Callea, Isabel Carafi, Piero Conestabo, Sara Conestabo, Antonella Cucinelli, Elsa Delise, Erna Ferijanič, Boris Fernetich, Fulvio Juričić, Alojz Konec, Tea Paškov, Eda Patru, Tanja Pečanić, Branko Pizzul, Neva Pizzul, Vojko Pogačar, Claudia Raza, Hanibal Salvaro, Mario Santrač, Mirian Sarricchio, Mauro Stipanov, Nanay Szilamer, Pierre Schrammel, Črt Valenčak i Livio Zappoloto.

Otvarajući izložbu Denis Visintin, ravnatelj Muzeja grada Pazina, koji s galerijom Conestabo Art iz Trsta ostvaruje ovaj projekt, rekao je da se ovime odaje počast konstruktivističkom umjetničkom pokretu koji je prije nepunih sto godina, u vrijeme velike krize, nastao kao oblik umjetnosti s društvenim svrhama.

- Umjetnici iz pet zemalja prihvativši progresivni optimizam pokreta danas doprinose razvijanju kulturne suradnje u konstruktivističkom duhu uz pomoć likovne umjetnosti, naglasio je Visintin. Uz njega, o izložbi je govorio i Igor Legović, direktor hotela Kaštel u čijem sastavu djeluje likovna galerija, a o konstruktivističkom pokretu i njegovim refleksijama na recentnu umjetnost govorili su Marino Baldini, Piero Conestabo i Antonella Coen. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter