Počast junacima koji su vječno nadahnuće

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Na spomen-obilježju kod središnjeg križa pulskog Gradskog groblja danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara koji su prije 23 godine poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula. Te nedjelje, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica prirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić, te pripadnici specijalne jedinice policije Vicelj Marjanović i Stevo Grbić.

Zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodroma i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje Općine Pula, uputio je ekipu u čijem sastavu su bila četiri prirotehničara, od koji su dvojica bili pripadnici MUP-a, a dvojica ZNG-a. Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu pistu u zrak, nakon čega su zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Oko 13.30 sati 10. studenog pirotehničari su ponovo obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem kada je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četiri pirotehničar pritom izgubila život. Svojom nesebičnom žrtvom otklonili su opasnost i spasili živote mnogih drugih.

Polaganjem vijenaca, uz članove njihovih obitelji, počast su im odali predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, predstavnici policije, te lokalne samouprave.

- Odajemo počast junacima Domovinskog rata koji su svoje živote nesebično položili kako bi mi mogli slobodno i mirno živjeti. Teško je pronaći prave riječi, premalo su za ono što su učinili. Kada su krenuli u razminiravanje aerodroma nisu se osvrtali na opasnost i svojom žrtvom spasili su mnoge živote. Naša je obaveza prisjetiti se njihove hrabrosti, odlučnosti i domoljublja koji će nam biti vječno nadahnuće, rekao je tom prigodom načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter