Pocast ?indicu na 8. godišnjicu ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi obitelji Zorana ?indica, srbijanski predsjednik Boris Tadic, premijer Mirko Cvetkovic, predstavnici politickih stranaka te tisuce gradana u subotu su u Beogradu polaganjem cvijeca u dvorištu zgrade vlade i na njegovu grobu odali pocast prvom srbijanskom demokratskom premijeru, na osmu godišnjicu njegova ubojstva.

U tradicionalnoj "Šetnji za Zorana" središtem Beograda prošlo je više tisuca ?indicevih poštovatelja predvodenih predsjednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Cedomirom Jovanovicem, položilo cvijece na mjestu atentata u dvorištu zgrade srbijanske vlade, te odalo pocast na grobu ubijenog premijera u Aleji zaslužnih gradana na Novom groblju.

Jovanovic je novinarima kazao kako je obaveza sviju kažnjavanje politickih inspiratora ?indiceva ubojstva, te da je pronalaženje odgovornih posao svakog pristojnog i odgovornog covjeka koji želi živjeti u normalnoj zemlji, a ne jedne vlasti ili politicke stranke.

Premijer i clanovi vlade takoder su položili vijenac na spomen-plocu u dvorištu vlade, gdje je ?indic ubijen, a pocast su ubijenom premijeru takoder odali negdašnji clanovi njegove vlade. ?indic je ubijen u napadu u dvorištu zgrade srbijanske vlade 12. ožujka 2003.

?indic je bio prvi srbijanski premijer nakon pada režima Slobodana Miloševica 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za njegova mandata poceo je proces demokratizacije srbijanskoga društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reforma.

?indiceva vlada zalagala se za suradnju s ICTY-jem i u to vrijeme uhicena je nekolicina haaških optuženika, medu kojima i bivši predsjednik SRJ Slobodan Miloševic, koji je u Den Haag izrucen 28. lipnja 2001.

U svibnju 2007. bivši zapovjednik negdašnje Jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a Milorad Ulemek osuden je na 40 godina zatvora zbog organizacije ubojstva premijera ?indica, a kao izravan pocinitelj ubojstva na 40 godina zatvora osuden je i bivši zamjenik zapovjednika te postrojbe Zvezdan Jovanovic.

Presude Ulemeku i Jovanovicu potvrdio je 29. prosinca 2008. srbijanski Vrhovni sud u drugostupanjskom postupku, a potom i 24. studenoga 2009. u trecestupanjskom postupku predvidenom u slucaju osude na najviše zatvorske kazne. Presudu ?indicevim ubojicama nedostatnom smatraju vode oporbenih stranaka LDP-a i Socijaldemokratske unije, Cedomir Jovanovic i Žarko Korac, te voda Srpskog pokreta obnove Vuk Draškovic. Isticu kako ?indicevo ubojstvo nece biti potpuno riješeno sve dok ne budu otkriveni oni koji su pružali politicku zaštitu organizatorima i pociniteljima ubojstva.


Podijeli: Facebook Twiter